Ένα πλούσιο, σιροπιαστό, βουτυρένιο και τραγανό γλυκό μέχρι την τελευταία μπουκιά!! Ο
Μπακλαβάς!! Εξαιρετικά νόστιμος, μία διαφορετική γεύση από το καρύδι, που πρέπει να δοκιμάσετε!!
ΥΛΙΚΑ :

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 και 2/3 φλιτζάνια νερό
Χυμός 1/2 λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
2 πακέτα φύλλα κρούστας για γλυκά (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό) που αποψύχεται όλη τη
νύχτα στο ψυγείο
1 κιλό φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
1 1/2 φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πριν αρχίσετε, πρέπει να ξεπαγώσετε τα φύλλα κρούστας στο ψυγείο για μια νύχτα.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα, συνδυάστε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια θερμότητα. Φέρτε σε βράση, στη συνέχεια, μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρώς πυκνό. Βγάλτε από τη φωτιά και ανακατέψτε τον χυμό λεμονιού και στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Θέλετε το σιρόπι να είναι κρύο όταν το ρίξετε πάνω από το μπακλαβά.
Όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε τον μπακλαβά, ψιλοκόψτε τα φιστίκια και ζεστάνετε το φούρνο στους 170 C.
Με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφετε πολύ καλά το ταψί. Ξετυλίξτε την αποψυγμένη ζύμη και απλώστε προσεχτικά το πρώτο φύλλο κρούστας, με τη μεγάλη του πλευρά, να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του ταψιού και αφήνετε τις άκρες του φύλλου να προεξέχουν από τις πλευρές του ταψιού. Πιέζετε ελαφρά με το χέρι, ώστε να στρώσει καλά το φύλλο στις γωνίες του ταψιού. Κρατάτε τα φύλλα καλυμμένα με ένα υγρό πανί ενώ τα τοποθετείτε στο μπακλαβά, έτσι ώστε να μην στεγνώσουν.

Συνεχίστε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, αλλά αυτή τη φορά το στρώνετε από την άλλη πλευρά του ταψιού να καλύπτει ελαφρά το πρώτο φύλλο.
Ραντίζετε τα φύλλα με το πινέλο, με λιωμένο βούτυρο, αλλά δεν πρέπει να ακουμπάτε το πινέλο στο φύλλο.
Έπειτα, απλώνετε το τρίτο φύλλο κατά μήκος όλης της επιφάνειας του ταψιού, στρώνοντας πάλι το φύλλο στις γωνίες όπως και προηγουμένως. Βουτυρώνετε και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας τα μισά φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίστε ομοιόμορφα τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα, ένα ένα, με τον ίδιο τρόπο ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο
βούτυρο. Αφαιρέστε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί. 
Χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το άψητο μπακλαβά αλλά όχι μέχρι κάτω– κάτω. Περιχύστε την επιφάνεια με το βούτυρο που έχει μείνει και ανακινήστε το ταψί ώστε να πάει παντού.

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώστε με ένα μαχαίρι τις γωνίες. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.
Μόλις ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, βγάλτε το από το φούρνο και σιγά – σιγά ρίξτε το δροσερό σιρόπι πάνω από το καυτό μπακλαβά, προσέχοντας καθώς μπορεί να φουσκώσει.
Αφήστε τον μπακλαβά να καθίσει για τουλάχιστον 1 ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι πριν

Πηγη: houseofnasheats.com

Προηγούμενο άρθροΚανελόνια με κιμά και κόκκινη σάλτσα μπεσαμέλ
Επόμενο άρθροΗ Φασολάδα με συνταγή από τις Πρέσπες