Βυζαντινό !!!

Το Βυζαντινό γλυκό, γνωστό και ως Πολίτικο, αποτελεί μια αξεπέραστη επιλογή για τους λάτρεις των παραδοσιακών γλυκισμάτων. Η πλούσια γεύση του, η βελούδινη υφή του και η αρωματική του κρέμα, το καθιστούν ένα γλυκό που ξεχωρίζει και γοητεύει.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Βυζαντινό γλυκό τόσο ξεχωριστό:

  • Ιστορία: Η συνταγή του γλυκού χρονολογείται από την Βυζαντινή εποχή, φέρνοντας μαζί της μνήμες και αρώματα από μια ένδοξη ιστορία.
  • Υλικά: Φτιάχνεται με αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, βούτυρο, ζάχαρη, αβγά και σιρόπι. Η μαστίχα Χίου προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, ενώ η κρέμα ζαχαροπλαστικής ολοκληρώνει την απόλαυση.
  • Υφή: Η βάση του γλυκού είναι αφράτη και τραγανή, ενώ η κρέμα βελούδινη και δροσερή. Ο συνδυασμός των υφών δημιουργεί μια αίσθηση πολυτέλειας στο στόμα.
  • Γεύση: Η γεύση του Βυζαντινού γλυκού είναι πλούσια και ισορροπημένη. Η γλυκιά γεύση του σιροπιού συνδυάζεται αρμονικά με την λεπτή γεύση της μαστίχας και την δροσερή κρέμα.
  • Εμφάνιση: Το γλυκό έχει μια εντυπωσιακή εμφάνιση, με το χρυσαφένιο χρώμα της βάσης και την λευκή κρέμα να δημιουργούν ένα κομψό και γιορτινό αποτέλεσμα.

Πού μπορείτε να βρείτε Βυζαντινό γλυκό:

  • Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία: Πολλά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία διατηρούν την αυθεντική συνταγή του Βυζαντινού γλυκού, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που θυμίζει παλιές εποχές.
  • Σπιτική εκτέλεση: Μπορείτε να φτιάξετε το γλυκό και στο σπίτι, ακολουθώντας μια από τις πολλές συνταγές που υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Συμπέρασμα:

Το Βυζαντινό γλυκό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα γλυκό με πλούσια γεύση, αξεπέραστη υφή και αρωματική κρέμα. Είτε το απολαύσετε σε ένα ζαχαροπλαστείο, είτε το φτιάξετε μόνοι σας, το Βυζαντινό γλυκό θα σας ταξιδέψει σε γευστικά μονοπάτια και θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές απόλαυσης.

Υλικά

Για τη βάση
300 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
250 γρ. γάλα
1/2 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι, σε σκόνη
Για το σιρόπι
350 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλα

Για την κρέμα
500 γρ. γάλα
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κρόκους, από μέτρια αβγά
50 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. βούτυρο
200 γρ. σαντιγι

Για το σερβίρισμα
κανέλα, σε σκόνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32×25 εκ. και απλώνουμε καλά με μια μαρίζ.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Περιχύνουμε με μία κουτάλα το καυτό σιρόπι πάνω στην κρύα βάση.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 450 γρ. από το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να ανακατέψουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύομε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα το μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να σφίξει η κρέμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά για να κρυώσει καλά.

Για τη σύνθεση
Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα πατισερί και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να αφρατέψει καλά.
Βάζουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχουμε μία αφράτη κρέμα.
Βάζουμε πάνω από τη βάση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια μαρίζ.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Εγω εβαλα την μιση σαντιγι στην κρεμα και την μιση πανω..πασπαλισα με κανελα και φυστικι Αιγινης

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Φωτεινή Παρασκευοπουλου 

Προηγούμενο άρθροMαγειρίτσα Ρουμελιώτικη
Επόμενο άρθροΥγρό κέικ αχλαδιού