Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Υλικά

1 δόση 3-4 τσουρέκια

1 κιλό αλεύρι Μάννα Κεραμάρη χρυσό
100 γραμμάρια μαγιά νωπή
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμμάρια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
350 γραμμάρια ζάχαρη
75 γραμμάρια βούτυρο Κερκύρας
75 γραμμάρια φυτίνη
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 βανίλιες
1 κρόκος αυγού διαλυμένος σε λίγο νερό για να αλείψουμε από πάνω τα τσουρέκια μας
αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι.Σ ένα μπολ μεγάλο ρίχνουμε την μαγιά την θρυμματίζουμε καλά και προσθέτουμε 100 γραμμάρια απ το γάλα, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 100 γραμμάρια απ το αλεύρι.
Τ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθούν όλοι οι κόμποι απ το αλεύρι.
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσει.

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, τ αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα, το αλάτι,τη μαστίχα,το προζύμι που φτιάξαμε καθώς και το βούτυρο λιωμένο χλιαρό όχι καυτό.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.

‘Οταν αρχίζει να σφίγγει ανακατεύουμε με μια σπάτουλα 

και στη συνέχεια με το χέρι.

Ζυμώνουμε απαλά με διπλώματα.Θα κολλάει ελαφρώς.Σε αυτή την περίπτωση λάδωνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε με διπλώματα μόνο.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και με μία κουβέρτα και την αφήνουμε για δύο-τρεις ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία του δωματίου μέχρι η ζύμη να φουσκώσει να διπλασιαστεί σε όγκο.

Έπειτα την ξανά πλάθουμε για λίγο με διπλώματα όχι ζύμωμα και τη χωρίζουμε σε λωρίδες για να φτιάξουμε τα τσουρέκια.Για κάθε τσουρέκι 3 λωρίδες.
Βάζουμε τα τσουρέκια στις λαμαρίνες στις οποίες έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε 1 ώρα   περίπου να φουσκώσουν.

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα
Τ αλείφουμε με το κρόκο του αυγού, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 με 35 λεπτά.

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

Καλή σας απόλαυση!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

 

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακά Ρεβύθια Σπανάκι: Γεύση Γνήσια και Θρεπτική
Επόμενο άρθροΦασολάδα με φασόλια Καστοριάς και μπούκοβο…η νοστιμιά της αξεπέραστη