ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
1 κέικ, 6 ρολά
1 φλιτζάνι (150 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν μερικές κουταλιές, αν χρειαστεί
2 φλιτζάνια (300 γρ.) Αλεύρι ψωμιού
1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) Ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
170 γρ. Αλατισμένο βούτυρο, χωρισμένο
1 κουταλιά της σούπας (10 γρ.) μαγιά
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι (235 ml) γάλακτος, ζεστό
1 έως 2 κουταλιές της σούπας καφέ ζάχαρη
άχνη ζάχαρης 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Σε ένα μίξερ προσθέστε 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και ένα τσίμπημα αλατιού. Αναμείξτε για να τα συνδυάσετε.
Προσθέστε 110 βούτυρο (αποθηκεύστε τα υπόλοιπα για αργότερα) και χτυπήστε.


Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μαγιά, 1 αυγό, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, και ξύσμα από 1 πορτοκάλι. και αναμείξτε.
Ζεστάνετε το γάλα (περίπου 1 φλιτζάνι) και προσθέστε μερικές φορές τη στιγμή της ανάμειξης. Προσθέστε αρκετό ώστε η ζύμη να δέσει καλά.
Προσθέστε περισσότερο γάλα εάν είναι πολύ δύσκολο να ζυμώσετε. Προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι εάν είναι πολύ κολλώδες.
Συνεχίστε τη ζύμωση για αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική.
Κάνε σε μια μπάλα.
Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και πετσέτα κουζίνας και αφήστε να ξεκουραστείτε σε ένα ζεστό χώρο για τουλάχιστον 4 ώρες ή για μια νύχτα.

Πασπαλίστε τον πάγκο με αλεύρι. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο περίπου 40 x 25 εκ. Βεβαιωθείτε ότι γυρίζετε τη ζύμη γύρω από το πλάστη έτσι ώστε να μην κολλάει στον πάγκο.

Λιώστε 55gr  βούτυρο και βουρτσίστε τη ζύμη (χρησιμοποιήστε περίπου το 1/3 του βουτύρου).

Διπλώστε σε τρία μέρη όπως φαίνεται στη φωτογραφία μου – θα πρέπει να καταλήξετε με ένα ορθογώνιο 


Γυρίστε την διπλωμένη ζύμη γύρω στις 90 μοίρες και ξαναρχίστε το άνοιγμα.

Επαναλάβετε τα βήματα: Βουρτσίστε και πάλι με βούτυρο και διπλώστε ξανά σε τρία μέρη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.

Γυρίστε 90 μοίρες, ανοίξτε ξανά την ζύμη και βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο.
Αν σας αρέσει, πασπαλίζετε με καστανή ζάχαρη. Χρησιμοποίησα περίπου 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη .
Τυλίξτε τη ζύμη στην μακρύτερη πλευρά (θα πρέπει να καταλήξετε με ένα ρολό που έχει μήκος περίπου 30 εκ).


Λιπανετε ένα στρογγυλό ταψάκι  με βούτυρο.
Κόψτε το ρολό σε 6 ίσα μέρη.
Τοποθετήστε τα κομμένα κομμάτια προς τα κάτω σε ένα ταψί.

Καλύψτε με μία πετσέτα κουζίνας. Και αφήστε τα ρολά να φουσκώσουν για τουλάχιστον μία ώρα ή περισσότερο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C.
Βουρτσίστε από πάνω με πλύσιμο αυγών(αυγό με 2 κουταλιές νερό) ή γάλα. Ψήνουμε στο κατώτερο μέρος του φούρνου για περίπου 45 λεπτά μέχρις ότου χρυσαφίσει από πάνω.

Πασπαλίστε με άψνη ζάχαρης και σερβίρετε.
Ακόμα πιο νόστιμο όταν είναι ζεστό!

Καλή Απόλαυση
cookingwithmanuela.blogspot.com
Προηγούμενο άρθροΚέικ Πορτοκάλι Ρολό ….είναι πολύ αφράτο
Επόμενο άρθροΧοιρινό φιλέτο με γλυκοπατάτες