Βασιλόπιτα με μαστίχα και αμύγδαλα

Η Συνταγή είναι της

Συστατικά

1/2 κουταλάκι του γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας
2 φλιτζάνια/400 γραμμάρια συν μια πρέζα ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά χωρισμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού στραγγισμένο φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι/225 g ανάλατο βούτυρο μαλακωμένο
3/4 φλιτζάνι/180 ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Τριμμένο ξύσμα και στραγγισμένο χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 1/2 φλιτζάνι/150 γρ αλεσμένα αμύγδαλα
55 g σοκολάτα κουβερτούρας ψιλοκομμένη ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας
500 g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ζαχαροπλαστική/ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Πασπαλίζουμε με σοκολάτα ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα για πασπάλισμα προαιρετικά

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C (σημείωση αερίου 4). Κόψτε ένα στρογγυλό κομμάτι από λαδόχαρτο ή λαδόκολλα για να στρώσετε το κάτω μέρος ενός στρογγυλού ταψιού ελατηρίου 30,5 εκ. ή ενός συμβατικού ταψιού/φόρμας ψησίματος.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του χαρτιού και τα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα γουδοχέρι χτυπάμε τη μαστίχα με μια πρέζα ζάχαρη στο γουδί. Αφήνω στην άκρη.
Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ εξοπλισμένο με ένα σύρμα, χτυπήστε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε 1 1/2 φλιτζάνι/300 γραμμάρια ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Βγάζουμε από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα καθαρό, μεγάλο μπολ ανάμειξης, χρησιμοποιήστε το ηλεκτρικό μίξερ με το εξάρτημα κουπιών για να χτυπήσετε μαζί το βούτυρο και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι/100 γραμμάρια ζάχαρης σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να
αφρατέψουν, για περίπου 5 έως 7 λεπτά. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη. Χτυπάμε το γάλα, το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, τη κοπανισμένη μαστίχα και τη σοκολάτα.
Με μια λαστιχένια σπάτουλα διπλώνουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα κρόκου αυγού και υγρού, λίγο-λίγο εναλλάξ.

Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί/ταψί. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να βγει καθαρό ένα λεπτό μαχαίρι που μπαίνει στο κέντρο του κέικ. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει. Αν φτιάχνετε το κέικ για την Πρωτοχρονιά, τυλίξτε ένα μικρό νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε το στον πάτο του κέικ που έχει κρυώσει.
Γυρίστε το κέικ με τη δεξιά πλευρά και κοσκινίστε τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής στην επιφάνεια. Αν το κέικ είναι για την Πρωτοχρονιά, γράψτε τον νέο αριθμό με πασπάλισμα σοκολάτας ή αμύγδαλο.

Καλή Χρονιά

Προηγούμενο άρθροΈνα ασυνήθιστα υγιεινό cheesecake
Επόμενο άρθροΣοκολατένια Φαντασία..