Συστατικά

1 κιλό αποξηραμένα φασόλια γίγαντες
1 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι (περίπου 2 μεσαία κρεμμύδια)
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σκόρδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο (περίπου 2-3 ​​μίσχους)
3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φρέσκια ​​μέντα
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι ελληνικό ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
2 φλιτζάνια νερό μαγειρέματος από τα φασόλια
1 φλιτζάνι νερό, θερμοκρασία δωματίου
Βάλτε τα αποξηραμένα φασόλια όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον 7 ώρες. Βράζετε για 50 λεπτά και κρατάτε 2 φλιτζάνια μαγειρεμένου υγρού πριν αποστραγγίσετε τα φασόλια.

Εκτέλεση

Σωτάρετε το κρεμμύδι και το σέλινο στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τα βότανα και τα μπαχαρικά, ανακατεύετε για να τα συνδυάσετε εντελώς και μαγειρέψτε για ένα λεπτό για να βγουν όλα τα αρώματα.

Προσθέστε σάλτσα ντομάτας, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Προσθέστε το νερό από τα φασόλια και αφήστε τη σάλτσα μέχρι να βράσει. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη έως ότου είστε έτοιμοι να ψήσετε τα φασόλια.

Απλώστε τα φασόλια ομοιόμορφα στο ταψί και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω. Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ψήστε, ακάλυπτα, για 2 ώρες σε φούρνο 180 βαθμών. Ανακατέψτε περίπου κάθε μισή ώρα περίπου.

Αφήστε τα ψητά φασόλια να ξεκουραστούν για περίπου 15-30 λεπτά πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και ένα ποτήρι κρασί για ένα υπέροχο παραδοσιακό γεύμα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜπακλαβά σαραγλί από την Πόλη
Επόμενο άρθροΜανιτάρια στιφάδο….εξαιρετικό