Έτσι, είχα αυτήν την παιδική μνήμη μιας γαλατόπιτας που έφτιαξε η μαμά μου όταν ήμουν
μικρή. Όταν ρώτησα τη μαμά μου, η οποία είναι τώρα 86 ετών, αν θυμάται τη συνταγή,
δεν θυμόταν καν να κάνει τη γαλατόπιτα. Έτσι, ξεκίνησα να προσπαθώ να το φτιάξω,
αναζητώντας συνταγές στο Διαδίκτυο που μου θύμισαν. Προς έκπληξή μου, οι περισσότερες
συνταγές γαλατόπιτα που βρήκα, δεν χρησιμοποίησαν φύλλο ή χρησιμοποίησαν πολύ λίγο,
σε αντίθεση με τη μνήμη που είχα, με πολύ τραγανό φύλλο.
Κατέληξα να συνδυάζω αυτό που θυμήθηκα με μια καλή συνταγή γεμίσματος που βρήκα και
το αποτέλεσμα ήταν τελειότητα!

Γαλατόπιτα με φύλο

Γέμιση

Ανακατέψτε σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη τα παρακάτω
120 γρ κρόκους αυγού (χρησιμοποίησα 3 κρόκους και 1 ολόκληρο αυγό)
90 γραμμάρια σιμιγδάλι
90 γρ αλεύρι
1 κγ βανίλια
450 gr κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο μέχρι να αρχίσει να καίει και να καφέ

Μείγμα γάλακτος

750 γραμμάρια πλήρους γάλακτος
300 γρ. Ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού από δύο λεμόνια

Εκτέλεση

Ανακατέψτε σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη όλα υλικά της γέμισης εκτός από το βούτυρο (δημιουργεί ένα παχύ μείγμα που μοιάζει με κρέμα)
Προσθέστε και ανακατέψτε καλά το λιωμένο βούτυρο

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά γάλα,ζάχαρη,φλούδα από λεμόνι.
Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει και η ζάχαρη λιώσει, ρίξτε λίγο από το γάλα στο μείγμα
του αυγού και ανακατέψτε. Στη συνέχεια ρίξτε τα πάντα στο βραστό γάλα, μειώστε τη θερμοκρασία και μαγειρέψτε το ανακατεύοντας αργά έως ότου πήξει και βράζει.

Δουλέψτε το φύλλο βουρτσίζοντας κάθε δύο φύλλα με λιωμένο βούτυρο αναμεμιγμένο με λίγο ελαιόλαδο (1/2 φλιτζάνι βούτυρο και 1/4 λάδι – ή όλο βούτυρο αν προτιμάτε).
Χρησιμοποίησα περίπου 8 φύλλα στο κάτω μέρος (βούρτσισμα ενδιάμεσα στα φύλλα).
Έπειτα έχυσα το γέμισμα γάλακτος από πάνω και έβαλα 8 στρώσεις φύλλου πάνω από το
γέμισμα γάλακτος (βουτυρώνουμε ενδιάμεσα). Βουρτσίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο βούτυρο / λάδι και το έκοψα στα κομμάτια που ήθελα. Το έψησα σε 190 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι μα χρυσίσει. Αφού κρυώσει λίγο, πασπάλισα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΠΗΓΗ: Kiki Zafiridou

Προηγούμενο άρθροΣαλάτα μελιτζάνας στη σχάρα
Επόμενο άρθροΚέικ Σοκολάτας…σε 30 λεπτά σερβίρετε