Συστατικά

1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες
2 πράσα κομμένα και ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 
1 γενναία πρέζα ελληνικού κρόκου σαφράν Κοζάνης
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη curry
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί 
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
1 κουταλάκι του γλυκού άγρια ​​αποξηραμένη ελληνική ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι
230 γρ  μανέστρα
αλάτι 
Μαύρο πιπέρι 
450γρ  μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα 

Οδηγίες
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, θερμαίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μαγειρέψτε τα πράσα και το μισό σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά, περίπου 8 λεπτά. Ανακατέψτε το σαφράν και το κάρυ. Ρίχνουμε το μισό άσπρο κρασί και σιγοβράζουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες και τα πετιμέζι. Ακολουθήστε με το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζετε, καλύπτεται μερικώς, για 30 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα πήξει ελαφρά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170C.Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα νερού να βράσει, προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού, και μαγειρέψτε την μανέστρα al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.

Ενώ η μανέστρα βράζει, ετοιμάστε τις γαρίδες: Ζεσταίνετε 2 επιπλέον κουταλιές ελαιόλαδου σε ένα τηγανι και ρίξτε το σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέστε τη γαρίδα και μαγειρέψτε μέχρι να πάρει ένα φωτεινό ροζ χρώμα, ανακατεύοντας. Ρίξτε το κρασί και μόλις βράσει, αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά.
Στραγγίστε την μανέστρα, διατηρώντας 2 φλιτζάνια του μαγειρικού νερού.
Ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας και την μανέστρα σε ένα πυρέξ. Ρίξτε αρκετό από το μαγειρικό υγρό ζυμαρικών όπως απαιτείται για να διατηρήσετε το μείγμα υγρό, με περίπου 1 εκ να υπερβαίνει την επιφάνεια του ζυμαρικού. Ανακατέψτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνετε ακάλυπτα για περίπου 25 – 30 λεπτά ή έως ότου απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Δέκα λεπτά πριν αφαιρέσετε από το φούρνο, ρίξτε τις γαρίδες  και τους χυμούς από το τηγάνι.
Βγαλτε το από την φωτιά, ανακατεύετε το μαϊντανό και γαρνίρετε με τριμμένο τυρί πριν το σερβίρετε.

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή για κουραμπιέδες…με ούζο
Επόμενο άρθροΦασολάδα αλλιώς …. με λουκάνικο και φέτα