Γαύρος Μαρινάτος

Συστατικά

500 γρ αντζούγιες (γαύροι)
500 ml ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι (περίπου 20 γρ.)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
δυόσμο για γεύση
πιπεριά τσίλι (ή πιπεριά)
ψιλοκομμένο μαϊντανό για γεύση

Σημείωση: αφού ο γαύρος «δεν θα μαγειρευτεί με πηγή θερμότητας», φροντίστε πρώτα από όλα να αγοράσετε πολύ φρέσκο ​ ​γαύρο. Μετά προχωρήστε στον καθαρισμό, μετά να τα καθαρίσετε απο εντόσθια όπως θα σας εξηγήσω αμέσως μετά και να τα βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 μέρες στους -18 βαθμούς (ήδη εκσπλαχνισμένα και καθαρισμένα).
Αυτό θα βοηθήσει και θα βεβαιωθείτε ότι έχετε εξαλείψει τον ανισάκη, ένα βακτήριο που υπάρχει πάνω απ’ όλα στα λιπαρά ψάρια, το οποίο μπορεί να εξαλειφθεί είτε με το μαγείρεμα είτε με την ψύξη του ψαριού στην κατάψυξη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια θα αποψυχθούν πριν τη χρήση!

Ας ξεκινήσουμε την προετοιμασία του μαριναρισμένου γαύρου καθαρίζοντας τον γαύρο:
Αφαιρέστε το κεφάλι, μετά ανοίξτε τον γαύρο σαν βιβλίο με τα δάχτυλά σας και αφαιρέστε το κεντρικό κόκκαλο, προσέχοντας να μην ξεκολλήσουν τα δύο φιλέτα.
Προσέχουμε επίσης να μην ξεκολλήσει η ουρά που θα χρησιμεύσει για να κρατήσει τα δύο φιλέτα μαζί!
Πλένουμε τις αντζούγιες απαλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε προσεκτικά τους γαύρους, έναν έναν, με απορροφητικό χαρτί.
Πρέπει να είναι στεγνά για να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου στην κατάψυξη!
Ας τα μεταφέρουμε σε δίσκο, το ένα δίπλα στο άλλο.

Συμβουλή: Μην τα κανετε στρωσεις τον ενα πανω στο άλλο γιατί διαφορετικά θα σπάσουν μόλις ξεπαγώσουν. Μπορείτε να κάνετε πολλές στρώσεις στον ίδιο δίσκο, αλλά ξεχωριστές με λαδόκολλα.
Καλύψτε προσεκτικά το δίσκο με μεμβράνη και μετά με αλουμινόχαρτο.
Πρέπει να σφραγιστούν καλά πριν καταψυχθούν! Μεταφέρετε τον γαύρο στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ημέρες.

Μετά από αυτό το διάστημα, ας τα ξεπαγώσουμε εντελώς.
Το επόμενο απλό βήμα θα είναι να δημιουργήσετε μια μαρινάδα με ξύδι και λίγο αλάτι που θα χρησιμεύσει για να επαναφέρει την γευση στον γαύρο, κάνοντάς τον σφιχτό και με γεμάτο σώμα. Το μυστικό είναι απλώς η προσθήκη αλατιού!
Σε ένα μεγάλο ταψί ανακατεύουμε καλά το ξύδι (περίπου 500 ml) και μια κουταλιά χοντρό αλάτι (περίπου 20 γρ.). 
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αντζούγιες αραδιάζοντάς τις σε στρώσεις.
Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα περίπου.
Μόλις περάσει ο απαραίτητος χρόνος για τη μαρινάδα, στραγγίζουμε καλά τους γαύρους και τους στεγνώνουμε έναν έναν με απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ-δοχείο, τακτοποιημένα το ένα δίπλα στο άλλο και ελαφρώς επικαλυπτόμενα.
Βάσετε την πρώτη στρώση, αλατοπιπερώνετε με λάδι, πιπέρι τσίλι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγα φύλλα δυόσμου.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησα μια φρέσκια, όχι πολύ καυτή, πιπεριά τσίλι χωρίς κουκούτσια. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα αρωματίσετε με λίγο πιπέρι.
Συνεχίζουμε βάζοντας τη δεύτερη στρώση και τελειώνουμε πάντα αλατοπιπερώνοντας τα πάντα με λάδι, μαϊντανό, δυόσμο και πιπεριά τσίλι.

Συμβουλή: Για να κάνετε τις μαριναρισμένες αντζούγιες ακόμα πιο νόστιμες, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες.
Σκεπάζουμε το δοχείο με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Οι μαριναρισμένοι γαύροι είναι έτοιμοι να τους απολαύσουμε. Με απλά βήματα θα ετοιμάσετε ένα απλό γευστικό ορεκτικό

Καλά να περνάτε

Προηγούμενο άρθροΚαγιανάς με πιπεριές
Επόμενο άρθροΚέικ καρότου