Γεμιστά κολοκυθάκια & ντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο και άνηθο

Τα υλικά αυτής της συνταγής είναι:

1 κιλό κολοκυθάκια (αδειασμένα από μέσα)
1/2 κιλό κιμά
1/4 κιλό ρύζι, μουλιασμένο σε νερό όλη τη νύχτα, γίνεται 1/2 κιλό σε βάρος
1 ολόκληρο λαχανόφυλλο, βρασμένο σε ζεστό νερό για να μαλακώσει
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τα υλικά για το αυγολέμονο είναι:
1 κουταλιά αλάτι, μαύρο πιπέρι
150 ml χυμό λεμονιού
50 ml ελαιόλαδο
2 αυγα
500 ml ζωμού
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο και τα μπαχαρικά και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το χέρι μας, φροντίζοντας να ΜΗΝ πιεστούν δυνατά, διατηρώντας χαλαρά.
Πάνω στα λαχανόφυλλα βάζουμε 50 γρ γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα ΝΤΟΛΜΑΣ.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε πρώτα τα κολοκυθάκια, μετά τους λαχανοντολμάδες, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, μετά βάζουμε από πάνω ένα
γυάλινο πιάτο και το πιεζουμε με ένα βάρος και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1,5 ώρα, προσθέτοντας συνεχώς νερό και διασφαλίζοντας ότι θα βυθιστεί.
Τα τελευταία δέκα λεπτά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χωρίζουμε τον ζωμό, και αφήνουμε να κρυώσει.

για το αυγολέμονο
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 του ζωμού και στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με το άλλο 1/2 του ζωμού, μετά παίρνουμε τον ζεστό ζωμό και προσθέτουμε σιγά σιγά
στο μείγμα του αυγού και χτυπάμε. , μετά βάζουμε όλο το υγρό μείγμα στο τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, μετά σερβίρουμε πάνω από την πιατέλα με τα κολοκυθάκια και τους λαχανοντολμαδες και απολαμβάνουμε

Ευχαριστούμε για την συνταγή τον Peter Catinis

Δείτε περισσότερες συνταγές στο Youtube

Προηγούμενο άρθροΦουσκωτά Ζαμπονοτυροπιτάκια
Επόμενο άρθροΦανουρόπιτα…λίγο διαφορετική αλλά πεντανόστιμη