Γεμιστή Πατατόπιτα

Υλικά

Περίπου 500 gr ντοματίνια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περίπου μισό πλαστικό φλιτζάνι
Μια χούφτα κάπαρη (όμως για γεύση)
Μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε στρογγυλά περίπου 2 χούφτες.
Ρίγανη για γεύση

Για την ζυμη
5 μέτριες πατάτες
1 αυγό και άλατι
Τριμμένο τυρί (περίπου 3 κουταλιές της σούπας)
Πιπέρι προαιρετικά
2 κουταλιές της σούπας καρύκευμα
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά
Ανακατέψτε τα πάντα και χωρίστε τα σε 2 μέρη.

Εκτέλεση

Για την γέμιση

Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε τα ψιλοκομμένo κρεμμυδι να καραμελώσει. Τα ανακατεύουμε που και που, αλατοπιπερώνουμε και έχουμε σκεπασμένο το σκέυος με καπάκι.
Θέλουμε να καραμελώσει, οπότε δεν βιαζόμαστε. Η διαδικασία παίρνει περίπου 20 λεπτά.
Δεν θέλουμε να σκουρύνουν πάρα πολύ ίσα ίσα να καραμελώσουν και να αλλάξουν λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε την καπαρη,  τα ντοματινια ρίγανη και δυναμώνουμε την φωτιά σε μέτρια ένταση.
Όταν χαθούν τα υγρά της ντομάτας αποσύρουμε απο την φωτιά ανακατεύουμε τις μαύρες ελιές. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για την ζυμη
Βραζουμε τις πατατες τις καθαριζουμε και τις κάνουμε πουρέ.
Αφήστε το να κρυώσουν και Να προσθέτω το αυγό και άλατι, Τριμμένο τυρί Πιπέρι προαιρετικά 2 κουταλιές της σούπας καρύκευμα, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά.
Ανακατέψτε τα πάντα και χωρίστε τα σε 2 μέρη.

Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Απλώνουμε ένα μέρος της ζύμης φτιάχνοντας τις άκρες και γεμίζουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με το άλλο μέρος της ζύμης.
Αλείφουμε την κορυφή με λάδι και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200/220 βαθμούς για μισή ώρα περίπου…ανάλογα τον φούρνο το τοποθετώ στο
χαμηλότερο ράφι.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠατάτες τσακιστες. Μια μυρωδάτη και πολύ νόστιμη γαρνιτούρα για κρέας και ψάρι.
Επόμενο άρθροΚεικ με Bailey’s