Γιαννιώτικο Κουνέλι Στιφάδο

Θα χρειαστείτε…

1.5 κιλό μεγάλα κομμάτια κουνελιού
1 φλιτζάνι ξύδι κόκκινου κρασιού
Νερό
2 ξεχωριστά φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4-5 μεσαία σκόρδα, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4 γαρύφαλα
3 μεγάλα φύλλα δάφνης
3 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σπασμενο μαύρο πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί (Merlot ή Agiorgitiko)
5 κουταλιές της σούπας τοματοπελτές αναμειγνύεται με 2 φλιτζάνια νερό
1.3kg μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

Τοποθετήστε τα κομμάτια του κουνελιού σε μία κατσαρόλα, προσθέστε το ξίδι από κόκκινο κρασί και στη συνέχεια προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε το κουνέλι. βράζετε για 5 – 10 λεπτά. Αδειάστε όλο το υγρό και πλύνετε τα κομμάτια καλά με νερό στραγγίζετε και αφήνετε στην άκρη.
Πλύνετε και στεγνώστε την κατσαρόλα, πριν την επιστρέψετε στην φωτιά
Προσθέτετε 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Σοτάρετε και μαλακώνετε τα κρεμμύδια λίγο πριν προσθέσετε το σκόρδο. Συνεχίστε να σοτάρετε έως ότου αρχίσουν να γίνονται καφέ τα κρεμμύδια Προσθέστε τα κομμάτια κουνελιού και γυρίστε το μέσα στο μείγμα κρεμμυδιού / σκόρδου / λαδιού.
Αμέσως προσθέστε την πάπρικα, ρίγανη, κανέλα, γαρίφαλα, δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 5 – 6 λεπτά
Ρίξτε στο κρασί
Προσθέστε το μίγμα πάστας-νερού ντομάτας και ανακατέψτε καλά
Βράζουμε για 40 λεπτά

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ ΓΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

Προσεκτικά καθαρίστε τα κρεμμύδια αυτά χωρίς να χαράξετε τα εσωτερικά στρώματα
Προσθέστε 1 φλιτζάνι λάδι, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τα κρεμμύδια σε ένα ταψί ή μία φαρδιά κατσαρόλα.
Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια σε μεσαία έως υψηλή φωτιά μέχρι να γίνουν λίγο καφέ
Ρίξτε τώρα τα κρεμμύδια αυτά στην κατασρόλα με το κουνέλι. Βεβαιωθείτε ότι τα κρεμμύδια είναι βυθισμένα
στα υγρά της κατσαρόλας και συνεχίστε να σιγοβράζετε για 1,5 – 2 ώρες μέχρις ότου τα κρεμμυδάκια είναι πολύ μαλακά και η σάλτσα έχει πήξει.

 

ΠΗΓΗ: grecianpurveyor.com

Προηγούμενο άρθροΤα Παραδοσιακά Κουλουράκια της Σήλιας
Επόμενο άρθροΣπιτικές Πίτες Ολικής