Γιορτινή Καρυδόπιτα

Υλικά

2 φλιτζάνια καρύδια ή πεκαν ψιλοκομμένα
1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
1,5 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
4,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αυγά μεγάλα
2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2,5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 φλιτζάνια ξυνόγαλο

Κρέμα σαντιγί
450 gr τυρί κρέμας πλήρες
400 γρ ανάλατο βούτυρο
5 έως 6 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
6 κουταλιές γιαουρτι πλήρες 

Καραμελοποιηση καρυδιων
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 έως 6 κουταλιές της σούπας νερό
Δύο φλιτζάνια ολόκληρα καρύδια (ελαφριά ψημένα)
Αλάτι (προαιρετικό) 1/4 κουταλάκι του γλυκού

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς

Εκτέλεση

Ροδίστε τα καρύδια
Σε ένα τηγάνι ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο να λιώσει, μετα τα καρύδια και ανακατεψτε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή.
Συνεχίστε να τα ανακατευετε ελαφρά μέχρι να ψηθούν ελαφρά τα καρύδια. Αφήστε να κρυώσουν και αφήστε τα στην άκρη.

Κοσκινίστε σε ένα τα ξηρά συστατικά

Ξεκινήστε χτυπώντας τα αυγά και τις δύο ζάχαρες, ριξτε και την βανίλια.
Προσθέστε μετά το μισό λάδι και το ξυνόγαλο και το μισό αλεύρι, κτυπήστε μέχρι να
ομογενοποιηθεί περίπου ένα λεπτό, προσθέστε υπόλοιπα ξηρά συστατικά και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν.
Διπλώστε τα καρύδια ανακατέψτε

και ρίξτε σε ένα ταψάκι βουτυρωμένο 22χ33εκ
και στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Ψήστε στο φουρνο για 30 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντγλυφίδα από το κέντρο

Επικάλυψη

Dolce de leche (ένα κουτί από ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα)
Τοποθετείστε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό το ζαχαρούχο
Βάλτε το σε Χαμηλή έως μέτρια φωτιά για 3 έως 4 ώρες. Βεβαιωθείτε όταν το νερό
εξατμίζεται προσθέτετε επιπλέον. Αφού τελειώσει ο χρόνος, μην ανοίξετε το δοχείο
μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Προσθέστε πάγο για να κρυώσει και περιμένετε τουλάχιστον 3 έως 4 ώρες για να
κρυώσει.

Κρέμα σαντιγί (αρκετό για δύο κέικ ή 24 cupcakes)

Όλα τα συστατικά πρέπει να είναι θερμοκρασία δωματίου
Χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να γίνει λευκό και χνουδωτό, προσθέστε το χτυπημένο τυρί
κρέμας μέχρι να συνδυαστεί.
Προσθέστε βανίλια και ξινή κρέμα και κτυπήστε μέχρι να συνδυαστούν.
Ξεκινήστε να προσθέτετε ζάχαρη άχνη και χτυπάτε αργά, όταν προστεθεί όλη η ζάχαρη
κτυπήστε μέχρι γίνει πολύ χνουδωτό περίπου δύο λεπτά.


Η κρέμα είναι έτοιμη. Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε

Καραμελώστε τα ολόκληρα καρύδια

Σε ένα τηγάνι λιώστε το βούτυρο προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε να ανακατεύεται
έως ότου η ζάχαρη λιώσει
Προσθέστε δύο κουταλιές νερό θα πρέπει η ζάχαρη να αρχίσει να διαλύεται προσθέστε
περισσότερο νερό εάν χρειάζεται.


Θα πρέπει να μοιάζει με απαλό γλάσσο. Προσθέστε τα καρύδια ανακατεύετε καλά μόλις
τα καρύδια επικαλυφθούν και όλη η ζάχαρη διαλυθεί είναι έτοιμα να βγουν
και να τοποθετηθούν σε μια λαδόκολα

Συναρμολόγηση

Απλώνουμε την καραμέλα από το ζαχαρούχο πάνω απο το κέικ

, γαρνίρουμε σε ροζέτες με την σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και από πάνω βάζουμε ένα καραμελωμένο καρύδι

Προηγούμενο άρθροΜανιτάρια με ρύζι στο φούρνο (Νηστίσιμο)
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακό Επτάζυμο Καλύμνου!