Γιουβέτσι

Συστατικά

550 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γραμμάρια (½ μικρό) κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
40 ml κόκκινο κρασί
180 γραμμάρια ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες σε κονσέρβα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες
250 ml ζωμός βοείου κρέατος ή λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
200 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) κριθαράκι χοντρό
Προαιρετικά: τριμμένο κεφαλοτύρι για σερβίρισμα

Οδηγίες

Προσθέστε τις κονσέρβες ντομάτες σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκες ντομάτες αντί για κονσέρβες, απλώς αφαιρέστε τα κοτσάνια και ανακατέψτε με τον ίδιο τρόπο.
Στεγνώστε το κρέας με χαρτί κουζίνας. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι, αλεσμένο μπαχάρι και πρέζα μοσχοκάρυδο.
Τρίψτε τα μπαχαρικά γύρω από το κρέας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα πλασωτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρέας και ροδίστε από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύουμε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε για ένα λεπτό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα και ξύνοντας τον πάτο καθώς προχωράτε.

Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε ανακατεύοντας συνεχώς, για 1-2 λεπτά για να καραμελώσει ο πολτός.
Ρίχνουμε το κρασί και ντεγλασαρουμε την κατσαρολαι. Περιμένετε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα ανακατεύουμε τις χτυπημένες ντομάτες.
Ρίχνουμε το ζωμό μαζί με 2 φλιτζάνια βραστό νερό. Προσθέστε επίσης τα φύλλα δάφνης και την πάπρικα. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει και στη συνέχεια βάλτε το καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει αρκετά τρυφερό το κρέας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 επιπλέον φλιτζάνια βραστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ξαναβάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμα. Ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο.
Εάν τα ζυμαρικά είναι ακόμα πολύ al dente, προσθέστε  να επιπλέον πιτσίλισμα νερού (περίπου ¼ φλιτζάνι) και αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά. Το κριθαράκι θα συνεχίσει να απορροφά το νερό όσο κάθεται. Δώστε του λοιπόν ένα-δυο λεπτά χρόνο ξεκούρασης και ιδανικά σερβίρετε αμέσως με λίγο τριμμένο τυρί από πάνω.

Το μυστικό για σπυρωτό γιουβέτσι
Το μεγάλο μου μυστικό για το καλύτερο και πιο σπυρωτό γιουβέτσι είναι τα παγάκια. Μόλις βγει το ζουμερό γιουβέτσι από τον φούρνο, όπως είναι καυτό, βάζουμε μέσα 2-3 παγάκια

Προηγούμενο άρθροΕκμέκ Κανταίφι😋😋
Επόμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα με ταχίνι