Γιουβετσάκι χοιρινό με πατάτες και κολοκυθάκια

Υλικά:

2-3 πατάτες (ανάλογα με το μέγεθός τους)
2 κολοκυθάκια
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μεγάλη ντομάτα (μπορεί να αντικατασταθεί με ντομάτες σε κονσέρβα)
1-2 κρεμμύδια
2-3 καρότα
700-800 g χοιρινή σπάλα
Καρυκεύματα: μαύρο πιπέρι, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, ελαιόλαδο
100 ml κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:

Ρίξτε λίγο λάδι στον πάτο ενός μεγάλου τηγανιού. Κόβουμε το κρέας σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε και τσιγαριζουμε σε τηγάνι με λίγο λαδι. Η διαδικασία μαγειρέματος του κρέατος είναι σύντομη (όχι περισσότερο
από 7-8 λεπτά). Ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσουν τα κομμάτια και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όσο ψήνεται το κρέας, αρχίζουμε να καθαρίζουμε και να κόβουμε τα λαχανικά. Τα κόβω σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια γιατί διαλύονται στο ψήσιμο αν είναι πολύ μικρά. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά στο ταψί και τα αλατοπιπερώνουμε με μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι,
αλάτι και ότι άλλο μας αρέσει. Κατά καιρούς χρησιμοποιώ έτοιμα μπαχαρικά για λαχανικά και κρέας, που επίσης δεν είναι άσχημα.

Εάν δεν έχετε φρέσκια ντομάτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντομάτες σε κονσέρβα ή μόνο χυμό ντομάτας.
Τέλος, προσθέτουμε το κρέας στα λαχανικά (μαζί με τη σάλτσα που έχει χωρίσει) και ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Προσθέστε το κρασί. Ψήνουμε κάτω από αλουμινόχαρτο στους 220 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
Ανακατεύουμε μετά τα πρώτα 30 λεπτά και μπορούμε να αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο για τα τελευταία 15 λεπτά.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Το Γιουβέτσι της Μαμάς

Το Γιουβέτσι της Μαμάς

Υλικά

600 γρ μοσχάρι κομμένο σε μερίδες *
1/8 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1/2 καρότο
250 γρ κριθαράκι ή χυλοπίτες
3 τριμμένες ντομάτα ή ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα
1/2 κγ ζάχαρη
1 κύβο ζωμό βοδινού knorr
αλάτι
πιπέρι

*Για διπλή ποσότητα φαγητού διπλασιάστε τις ποσότητες

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το μοσχάρι, που προηγουμένως κόβουμε σε μερίδες όχι πολύ μεγάλα κομμάτια σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, και στο τέλος το σκόρδο και τα αφήνουμε να λαδωθούν. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να τσιγαριστεί ελαφρά.
Σβήνουμε με το κρασί μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε ζεστό νερό να σκεπάσει καλά
το κρέας.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αφήνουμε το κρέας να βράσει πολύ καλά και μετά το μεταφέρετε σε πήλινο σκεύος.

(Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/8 φλ ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Αυτό βοηθάει το κριθαράκι στο γιουβέτσι να κρατηθεί σπυρωτό.)

Προσθέτουμε μετα στο πηλινο το κριθάκι ή χυλοπίτες / Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες.
Αν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες, μπορούμε να προσθέσουμε ή ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα/ 25O-3OO γρ./
Προσθέτουμε 1 κύβο ζωμό βοδινού, ρίχνουμε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να είναι στεγνό.
Όταν μαγειρεύετε χυλοπίτες, χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερό γιατί έχει την ικανότητα να απορροφούν περισσότερα υγρά.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΨαροκεφτέδες
Επόμενο άρθροΑπίστευτα νόστιμες ψητές μελιτζάνες με μπέικον και μοτσαρέλλα