Γλυκές κροκέτες ρυζιού με σοκολάτα

Συστατικά:

250 γρ ρύζι
40 γραμμάρια ζάχαρη
720 ml γάλα
το ξύσμα ενός λεμονιού
1 φακελάκι βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
70 γρ βούτυρο

 για τη γέμιση:
500 γρ ρικότα
160 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια κομματάκια σοκολάτας
1 φακελάκι βανιλίνη

Για το πανάρισμα:
2 αυγα
τριμμένη φρυγανιά για γεύση

Για το φινίρισμα:
μειγμα κρυσταλλικής και βανίλιας ζάχαρης

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ρύζι, το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, το σακουλάκι βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι, το βάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι.
Όταν αρχίσει να βράζει, ανακατεύουμε πιο συχνά και όταν το ρύζι αρχίσει να ρουφαει στο γάλα, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να λιώσει, αφήνουμε το ρύζι να ψηθεί ανακατεύοντας συνεχώς, στο μεταξύ αφαιρούμε το ξύσμα λεμονιού. Το ρύζι θα είναι έτοιμο όταν στεγνώσει τελείως, δεν πρέπει να μείνει ρευστό.
Σε αυτό το σημείο απλώνουμε το ρύζι σε ένα δίσκο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Στο μεταξύ τριβουμε τη ρικότα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, προσθέτουμε και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε.Με το μείγμα που προκύπτει σχηματίζουμε μπαλάκια, τα τακτοποιούμε σε ένα δίσκο και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη, αυτή η διαδικασία θα σας διευκολύνει για να γεμίσουμε τις κροκετες. Μόλις κρυώσει, πάρτε λίγο ρύζι με τα χέρια σας, ισιώστε το στις παλάμες σας και βάλτε μια μπάλα παγωμένη μπαλα ricotta στο κέντρο και τώρα προσπαθήστε να κλείσετε για να σχηματιστεί μια μπάλα, αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο ρύζι , τα τοποθετούμε σταδιακά σε ένα ταψί.
Σε ένα μπολ σπαμε και χτυπάμε 2 αυγά, περνάμε κάθε κροκέτα πρώτα στο χτυπημένο αβγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά.
Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, τα βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Τα ψήνουμε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδίσουν, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αμέσως μόλις ζεσταθούν τα περνάμε στο μείγμα κρυσταλλική ζάχαρη και βανίλια.

Και εδώ είναι έτοιμα για να τα δοκιμάσετε.

Προηγούμενο άρθροΜπισκότα με ζαχαρούχο γάλα (Dulce de leche)
Επόμενο άρθροΜυδοπίλαφο Μυτιληνιό (Νηστίσιμο)