Γλυκό σύκο ψητό

Να τι έκανα κι εγώ που προτιμώ να τρωω τα σύκα φρέσκα!

Υλικά

Σύκα 2 κιλά
Ζάχαρη 1.200 κιλά
κιτρικο οξυ (ξυνο)
1 κλωνάρι λεβάντα ή 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)

Παρασκευή

Πλύσιμο και καθαρισμένο από τα κοτσάνια, έκοψα τα σύκα για να μην είναι πολύ μεγάλα, στα δύο.
Ρίχνω από πάνω τη ζάχαρη και τα αφήνω να σταθούν λίγο για να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι από την υγρασία των φρούτων. Αλλά αυτό το μέρος της συνταγής μπορεί να παραλειφθεί αν δεν έχετε χρόνο.
Έπειτα βάζετε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς και κατεβάζετε αμέσως στους 150/160 βαθμούς.
Έτσι ψήνεται το γλυκό σε αυτή τη θερμοκρασία δεν βράζει ούτε αφρίζει. Ανακατεύω περιοδικά και όταν πήξει το σιρόπι, αλλά όχι πολύ, τσεκάρω με μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό, αν δεν διαλυθεί αμέσως, είναι έτοιμο.

Προσθέτω το ξυνό και ανακατεύω. Σε αυτό το στάδιο, προστίθεται και η λεβάντα ή αρμπαρόριζα κατά βούληση.
Μετά από πέντε λεπτά, το βγάζω από το φούρνο και το αδειάζω σε ζεστά και γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
Κλείνω τα βάζα, να σφραγιστούν ερμητικά και τα γυρίζω αναποδα. Τυλίγω τα βάζα με ένα πανί και μετά από 12 ώρες τα μεταφέρω σε μια ντουλάπα ή στο ψυγείο.
Η σπιτική μαρμελάδα σύκο είναι έτοιμη.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Казано честно в кухнята

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι με πατάτες σε σάλτσα σόγιας
Επόμενο άρθροΤα νηστίσιμα γεμιστά Μυτιληνιάς: Γεύση και παράδοση σε κάθε μπουκιά