Γλυκό Ψυγείου με καρύδι και καραμέλα

Υλικά:

250 γραμμάρια βούτυρο
200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 ίσες κουταλιές της σούπας κακάο
1 φλιτζάνι καρύδια αλεσμένα
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 βανίλιες
3 καφέ παντεσπανια γιώτης
1 κουτι έτοιμη κρέμα γάλακτος (σαντιγί) χρησιμοποιείται μόνο για τη διακόσμηση της τούρτας

Εκτέλεση:

Προετοιμασία κρέμας:
Χτυπάμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Βράζουμε το κακάο με 200 ml νερό και αφού κρυώσει εντελώς το προσθέτουμε στην κρέμα βουτύρου.

Από την κρυσταλλική ζάχαρη κάνουμε ελαφριά καραμέλα, το ρίχνουμε σε αλουμινόχαρτο  και αφού κρυώσει, την θρυμματίζετε σε ένα μπλέντερ (αν δεν το έχετε, βάλτε το σε δύο πλαστικές σακούλες και συνθλίψτε το με ένα σφυρί) και ανακατέψτε το με την σκονη απο καρύδια.

Χωρίζουμε το κροκαν που προκύπτει και προσθέτουμε το ένα μέρος στην κρέμα βουτύρου και αρωματίζουμε με βανίλια και το άλλο αφήνουμε για να διακοσμήσουμε το κέικ. Κόψτε τα παντεσπανια σε τετράγωνα, ρίξτε τα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέστε την προετοιμασμένη κρέμα βουτύρου σε αυτά. Ανακατεύουμε απαλά με ένα μεγάλο κουτάλι.
Το τελικό μείγμα ρίχνεται σε μια φόρμα κέικ με αφαιρούμενο δακτύλιο (τσερκι).


Απλώνουμε από πάνω και αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο για να δέσει το κέικ.
Επειτα αφαιρέστε το αφαιρούμενο δαχτυλίδι και διακοσμήστε με το υπόλοιπο κροκάν, και από πάνω διακοσμήστε με σακούλα ζαχαροπλαστικής όπως θέλετε με την τελική κρέμα που φτιαχνετε με την κρέμα γάλακτος (σαντιγι).

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΛουκουμάδες με γλάσο καραμέλας
Επόμενο άρθροΥγρό κέικ με γέμιση καρυδιού και πορτοκαλιού