Την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να φτιάξετε φύλλο μπορεί να μην τα καταφέρετε και τόσο καλά, αλλά μη σας απογοητεύσει γιατί θέλει υπομονή και εξάσκηση για να γίνει τέλειο. 

 Εκεί που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι το νερό, γιαυτό στις οδηγίες σας λέω να το βάζετε σταδιακά. Κάθε είδος αλευριού, ακόμη και του ιδίου τύπου, απορροφάει διαφορετική ποσότητα νερού. Αρχικά μπορείτε να βάλετε αρκετό από το νερό που αναφέρω και το υπόλοιπο σιγά-σιγά. Εάν δούμε ότι η ζύμη έχει πάρει όλο το αλεύρι και έγινε μια μάζα και μαζεύεται πάνω στο γάντζο, σταματάμε. Δοκιμάζουμε με τα δάκτυλα και εάν δεν κολλάει, η ζύμη είναι έτοιμη. Εάν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Εάν κατά λάθος ρίξουμε πιο πολύ νερό απ’ όσο πρέπει πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Με λίγο αλεύρι ακόμη διορθώνεται το λάθος και δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η ποσότητα του λαδιού στη συνταγή, κάνει το φύλλο πολύ αφράτο. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του λαδιού και να βάλετε περισσότερο νερό.

Το ξύδι κάνει τη ζύμη πιο τραγανή. Αντί για ξύδι άλλοι βάζουν λευκό ξηρό κρασί, ρακί ούζο ή χυμό λεμονιού.

Πώς να Κάνουμε Σπιτικό Φύλλο για Πίτες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ξεκούρασης: 30 λεπτά

Χρόνος ανοίγματος φύλλου: 30 λεπτά, ανάλογα με τις ικανότητες σας

Υλικά:

½ κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο (περίπου 1 ποτήρι του κρασιού)
1 κουταλιά ξύδι
200 ml (περίπου 1 ποτήρι) νερό, ή όσο πάρει

Εκτέλεση:

*Η διαδικασία μπορεί να γίνει στο χέρι αλλά πιο εύκολα γίνεται στο μίξερ.
*Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ και ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι και με τα χέρια τρίβουμε το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι. (Η διαδικασία αυτή λέγεται ριζιάζω στα Κυπριακά). Ρίχνουμε το ξύδι και μετά το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει η ζύμη. Για να είναι έτοιμη η ζύμη, δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας για πέντε λεπτά και μετά τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
*Για να γίνει στο μίξερ βάζουμε το ειδικό εξάρτημα (γάντζο) για ζύμη και στη λεκάνη του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το λάδι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε. Δουλεύουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα τις λεκάνης και αρχίζει να μαζεύεται πάνω στον γάντζο. Σταματάμε το μίξερ και δοκιμάζουμε να δούμε εάν το ζυμάρι κολλάει στο χέρι μας. Εάν κολλάει ξαναρίχνουμε λίγο αλεύρι και ξαναανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμο το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

*Αμέσως μετά, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας.
*Διαιρούμε το φύλλο σε ίσα μέρη, περίπου στο μέγεθος μπάλας του τένις (ή όπως αναφέρεται σε κάθε συνταγή). Κάνουμε μπαλάκια τα οποία θα σχηματίζουμε σε δίσκους.
*Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας καθώς και το φύλλο για να μην κολλάει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ή κορν φλάουρ στο άνοιγμα. Η υπόλοιπη ζύμη πρέπει να είναι σκεπασμένη για να μη ξεραθεί.
*Γυρίζουμε τη ζύμη κυκλικά και συνεχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο μέχρι να φτάσει περίπου 20 – 25 εκατοστά διάμετρο.
*Tυλίγουμε το φύλλο πάνω στη βέργα και με τα δάκτυλα πιέζουμε απαλά, από το κέντρο προς τις άκρες, για να απλώσει η ζύμη.
*Αλευρώνουμε τακτικά και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτάσουμε το επιθυμητό πάχος.
*Η ζύμη μας είναι τώρα έτοιμη να δεχτεί αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις.

Πηγή kopiaste.info

Προηγούμενο άρθροΚοκάκια της Τζένης
Επόμενο άρθροΜπουρεκάκια με σιμιγδαλόκρεμα