Κολοκυθόψωμο

Έψησα ένα διαφορετικό και νόστιμο κολοκυθόψωμο σήμερα. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση, απαλό και μυρωδάτο.

Χρειάζεσαι:

125 γρ ζεστό αλλά όχι καυτό νερό
125 ml. ζεστό αλλά όχι ζεστό γάλα
7 g ξηρή μαγιά
1 κουτ σουπ ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κ.γ. μέλι
500 γρ αλεύρι / και άλλες 2-3 κ.σ. για μίξη
1 ίσο κουτ σουπ αλάτι / ψιλοαλεσμένο αλάτι /
250 γρ πουρέ ψητής κολοκύθας
Μια χούφτα ηλιόσπορο ή άλλους σπόρους της επιλογής σας

Εκτέλεση

Βάζω χλιαρό νερό και γάλα σε ένα μπολ, προσθέτω τη ζάχαρη, τη μαγιά και 1 κουτ. από το αλεύρι. Ανακάτεψα και άφησα τη μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Κοσκινίζω το αλεύρι και το έβαλα σε ένα μπολ. Πρόσθεσα αλάτι και ανακάτεψα. Πρόσθεσα το βούτυρο και το μέλι στην ήδη καλά διαλυμένη και αφρισμένη μαγιά, και ανακάτεψα τελικά, μη στοχεύοντας να ομογενοποιηθούν τελείως. Έριξα αυτό το μείγμα πάνω από το αλεύρι και πρόσθεσα τον πουρέ κολοκύθας που ήταν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρώτα με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι ζύμωσα μια μαλακή ζύμη προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι για να μην κολλήσει πολύ.

Το μετέφερα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσα μια μαλακή ζύμη για περίπου 2-3 ​​λεπτά. Δεν πρέπει να προσθέσετε πολύ επιπλέον αλεύρι,
αλλά όσο βολεύεστε να ζυμώνετε. Στο ίδιο μπολ βάζω τη ζύμη σε σχήμα μπάλας αλειμμένη με λίγο λάδι. Το γύρισα μια φορά για να το λαδώσω και από την άλλη πλευρά,
σκέπασα το μπολ με ένα αλουμινόχαρτο και μια βαμβακερή πετσέτα και το άφησα σε ζεστό μερος για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί εμφανώς σε όγκο.

Σε αυτό το διάστημα εψηνα πατατες σο φούρνο, οπότε ήταν ζεστά διπλα στο φούρνο.
Έβαλα την φουσκωμένη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζύμωσα έκανα μια σταυρωτή κοπή και την πασπαλίζω με ξεφλουδισμένους ηλιόσπορους.
Τοποθέτησα το ψωμί σε λαδωμένη πήλινη κατσαρόλα, το πασπαλίζω ελαφρά με αλεύρι και το έβαλα σε κρύο φούρνο.

Το άναψα στους 190 βαθμούς και έψησα για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να είναι εμφανώς έτοιμο, ένα στεγνό ξύλινο σουβλάκι τρυπημένο στο κέντρο και έναν κούφιο ήχο όταν χτυπιέται.
Αν κατά λάθος αποκτήσετε γρήγορα ένα χρυσαφί μαύρισμα, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και ψήστε.
Έβγαλα το έτοιμο ψωμί λίγο αφού ήταν έτοιμο και το άφησα να κρυώσει τελείως σε μεταλλική σχάρα. Κόβω το ψωμί που έχει κρυώσει εντελώς με ένα κοφτερό σγουρό μαχαίρι.

Καλή όρεξη!😋

Προηγούμενο άρθροΓιαουρτοτυρόπιτα με πράσο
Επόμενο άρθροΚεφτέδες θεϊκοί!