Δύο Συνταγές Μπουγάτσα και Τυρόπιτα

Η μπουγάτσα είναι ένα γλυκό κρεμώδες ή τυρόπιτα αλμυρή με φέτα. Έκανα γλυκιά μπουγάτσα και αλμυρή τυρόπιτα. Αυτές οι 2 συνταγές θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα να τα φτιάξετε και τα δύο

Πρώτα είναι η γλυκιά μπουγάτσα μου στη συνέχεια αλμυρή τυρόπιτα.

Συστατικά: Γλυκιά μπουγάτσα
2 πακέτα φύλλο κρούστας
6 φλιτζάνια γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
180 γρ Σιμιγδάλι
1 ξύσμα λεμονιού
3 αυγά (κρόκος)
1 κγ μπεικιν παουντερ
1 πρεζα αλάτι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Κανέλα και ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
Βούτυρο λιωμένο για κάθε φύλλο

Εκτέλεση:
Προετοιμάστε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Ζεστένουμε το γάλα και το βάζουμε στην άκρη. Βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το
μπεικιν στο μίξερ και ανακατεύετε για περίπου 4 λεπτά.
Προσθέστε το σιμιγδάλι στο μίξερ, συνεχίστε να ανακατεύετε ακόμα 4 λεπτά. Προσθέστε αργά το ζεστό
γάλα στο μιξερ περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε όλα τα συστατικά στο δοχείο που ήταν το γάλα
και αρχίστε να χτυπάτε και προσθέστε και το ξύσμα λεμονιού. Συνεχίστε να χτυπάτε
χωρίς να σταματήσετε. Μόλις γίνει μία κρεμώδης κίτρινη κρέμα, σβήστε το.
Βουτυρώστε με το ζεστό και λιωμένο βούτυρο με βούρτσα το ταψί σας και αρχίστε να προσθέτετε
τα φύλλα βουτυρώνοντας πολύ καλά κάθε φύλλο. 5 φύλλα στο κάτω μέρος, χύστε την κρέμα σας και
5 φύλλα από πάνω. Επίσης βουτυρώστε το τελευταίο στρώμα του φύλλου,


Βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.
Βγάλτε και περιμένετε περίπου 10 έως 15 λεπτά και αφαιρέστε το από το ταψί.
Πασπαλίστε την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη και περιμένετε περίπου 30 λεπτά
πριν κόψετε και σερβίρετε. Απολαύστε!

Τυρόπιτα

Για την γέμιση

1 λίτρο γάλα (πλήρες)
100 γρ βούτυρο λιωμένο
130 γρ αλεύρι
200 γρ γραβιέρα Κρήτης
400 γρ φέτα σκληρή
2 κρόκους αυγών
πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Για το φύλλο

1 πακέτο φύλλο κρούστας
50 γρ βούτυρο λιωμένο
1 κουτάκι σόδα

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας σβολιάσει.
Μόλις προσθέσουμε όλο το γάλα και πάρει ένα βράσιμο το τραβάμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε πρώτα το κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε για να λιώσει έπειτα την φέτα θρυμματισμένη
αλάτι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. (εάν δεν έχουμε ολόκληρο να τρίψουμε βάζουμε στην μύτη
από το κουταλάκι του γλυκού έτοιμο τριμμένο).
Προσθέτουμε πιπέρι και δοκιμάζουμε την γεύση (εάν θέλει αλάτι ή πιπέρι).
Στην συνέχεια προσθέτουμε δύο κρόκους αυγών και ανακατεύουμε. Την τραβάμε στην άκρη .
Προσθέστε τα βουτυρωμένα φύλλα στο ταψί και προσθέστε το μείγμα φέτας.

5 φύλλα στο κάτω μέρος, μείγμα φέτας και 5 φύλλα από πάνω. Βουτυρώνετε πάντα κάθε φύλλο με ζεστό βούτυρο.
Διπλώστε τα φύλλα γυρω γυρω μέσα στο ταψι και βάλτε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Πολύ εύκολο να το κάνετε!

Προηγούμενο άρθροΚατσικάκι στον Φούρνο με πατάτες και κρεμμύδια
Επόμενο άρθροΓλυκό ψυγείου με κρέμα και καραμέλα