Banica ή banitsa δανείζεται από τη βουλγαρική κουζίνα, αλλά καθώς είμαστε γείτονες, οι Μακεδόνες επίσης προετοιμάζουν αυτό το φαγητό πολύ συχνά.

Συστατικά:
1 κιλό μαλακό αλεύρι
10 ml Λάδι
5 αυγά
1 κιλό τυρί cottage Dirollo (ή αλλο)
1/2 kg σπανάκι
2 συσκευασίες ξινή κρέμα (κάθε 200 ml)
αλάτι
μερικές σταγόνες ξύδι
νερό

Παρασκευή:
Βάλτε λάδι στο αλεύρι και προσθέστε 2 αυγά, λίγο αλάτι, μερικές σταγόνες ξύδι και ζυμώστε καλά τη ζύμη με λίγο νερό.
Βουρτσίστε τη ζύμη με λάδι και τυλίξτε το σε πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το να “ξεκουραστεί” στο ψυγείο για μία ώρα.

Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε το τυρί cottage με την κρέμα, προσθέστε 3 αυγά και ανακατέψτε καλά.
Σωτάρετε το σπανάκι σε τηγάνι μέχρι να μαλακώσει.
Διαχωρίστε τη ζύμη σε πολλά κομμάτια και ανοίξτε τη ζύμη από κάθε κομμάτι τόσο λεπτή όσο μπορεί να πάρει, τοποθετήστε μια σειρά από το μείγμα τυρί cottage και μια σειρά από σπανάκι και τυλίξτε το με τη μορφή ρολών.
Τέτοιες πίτες τοποθετούνται δίπλα-δίπλα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Σερβίρετε με γιαούρτι ή ξινόγαλα.
Απολαμβάνω!

Προηγούμενο άρθροΤα ντόνατς με συνταγή της Γιαγιάς
Επόμενο άρθροΧρωματιστό Γιαούρτι Σκόρδου με Καρότα