Κουραμπιέδες

Συστατικά

1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού άρωμα αμύγδαλου
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 ¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
Ζάχαρη άχνη, για επικάλυψη (περίπου ½ φλιτζάνι)

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς .
Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ για να κάνετε κρέμα μαζί με το βούτυρο, τη βανίλια, το άρωμα αμύγδαλου και τη ζάχαρη.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου και ανακατέψτε να ενωθούν. Στην αρχή θα φαίνεται εύθρυπτο, αλλά συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ενωθεί σε μια πηχτή ζύμη. Ανακατεύουμε τα καρύδια.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλες (με μέγεθος περίπου μπάλες του γκολφ). Τοποθετήστε περίπου 2,5 εκ μεταξύ τους σε λαδόκολλα ή φύλλα ψησίματος με επένδυση σιλικόνης.
Ψήστε για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και να σφίξει στην αφή (αλλά όχι να ροδίσει).
Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν για λίγα λεπτά και στη συνέχεια κυλήστε τα ζεστά μπισκότα σε ζάχαρη άχνη.
Μεταφέρετε σε συρμάτινες σχάρες για να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσουν, ρίξτε ξανά τα μπισκότα σε ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις
Οι κουραμπιέδες θα παραμείνουν φρέσκοι σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες ή στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο. Ωστόσο, θεωρώ ότι αν το σπίτι έχει υγραsία, η άχνη ζάχαρη παραμένει στεγνή καλύτερα όταν φυλάσσεται στο ψυγείο.

Καλές Γιορτές

Προηγούμενο άρθροΜουστοκούλουρα τραγανά, αφράτα και ευωδιαστά
Επόμενο άρθροΚέικ με μπισκότα σαβαγιαρ και ανανά