Baba Κέικ με ρούμι

Συστατικά

για τη ζύμη
350 γρ αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
ένα φακελάκι ξερη μαγιά μπύρας (7 g)
4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας βραστό νερό
50 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
100 γρ μαλακωμένο βούτυρο

για το σιρόπι ρούμι
600 γρ νερό
300 γρ ζάχαρη
300 ml ρούμι

για να διακοσμήσω
σαντιγύ
ζαχαρωμένα κεράσια

Μέθοδος

Βράζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την αφυδατωμένη μαγιά μπύρας.
σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τις κουταλιές της σούπας βραστό νερό,

Ξεκινήστε το ανακάτεμα με μιξερ, χτυπήστε τα αυγά μέχρι να έχετε μια αφρώδη και διογκωμένη σύσταση.
προσθέστε τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι και χτυπήστε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα.
Αρχίζουμε να ενσωματώνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα με το μιξερ: στα μισά του αλευριού, προσθέτουμε το βούτυρο και όταν η σύσταση γίνει πολύ πηχτή, συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα πιρούνι μέχρι να εξαντληθεί όλο το αλεύρι.
Σκεπάζετε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μόλις περάσει ο χρόνος, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί babà διαμέτρου 28 εκ., καλά λαδωμένο και αλευρωμένο και το ισοπεδώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, δοκιμάζοντας με μια οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγει καθαρή.

Ετοιμάστε το σιρόπι ρούμι, το οποίο θα πρέπει να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε: ρίξτε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη στη φωτιά και λιώστε ανακατεύοντας.
το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε το ρούμι.

Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί.
Τρυπάτε όλη την επιφάνεια με ένα ξυλάκι και μουλιάζετε το μπαμπάκι στο σιρόπι ρούμι, προσθέτοντας λίγο λίγο για να απορροφηθεί καλά:
ο μπαμπάς θα απορροφήσει όλο το σιρόπι και θα μεγαλώσει σε όγκο.

Μόλις τελειώσει το σιρόπι, αναποδογυρίζουμε το μπαμπα cake σε πιατέλα σερβιρίσματος, και το διακοσμούμε με τούφες σαντιγί και ζαχαρωτά κεράσια.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΗ μπασμπούσα είναι ένα παραδοσιακό γλυκο της Μέσης Ανατολής
Επόμενο άρθροΚαλαμάρι γεμιστό με φέτα & ελιές