Κλασσικό Εκμεκ Κανταΐφι

Η Συνταγή είναι της Mari Glasgov

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: (για δίσκο ψησίματος 25 × 25cm)

Το 1ο στρώμα
(Φύλλο κανταΐφι)
********************************

300 γρ. Φυλλό κανταιφι
150 γρ. αγελαδινό βούτυρο
100 γρ αλεσμένα καρύδια (χοντροκομμένα καρύδια)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη (1κγ. Κανέλλα)
1/6 κουτ. Τριμμένο γαρύφαλλο

Για το σιρόπι (για το σιρόπι)
******************************
2 – 1/2 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη (3 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη)
1 ξυλάκι κανέλας
1 σφήνα λεμονιού μια (φέτα λεμόνι)
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας (2 κγ. Βανίλιας)

Το 2ο στρώμα
κρέμα
*************************
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
6 κρόκους
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο

Το 3ο στρώμα
Σαντιγί
********************************
500 g κρέμα γάλακτος 3,5%
100 ml ζαχαρουχο γάλα ή 50 g ζάχαρης άχνη

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
***********************

Ανοίξτε το φύλλο κανταΐφι και πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο
Προσθέστε το μισό κανταΐφι στο ταψί. Απλώστε τα καρύδια / την κανέλα και τα
γαρίφαλα. Προσθέστε το υπόλοιπο κανταΐφι χωρίς να το πατήσετε.


Ψήστε το κανταΐφι στον προθερμασμένο φούρνο στους 180-200C για 30 λεπτά μέχρι να
ροδίσουν.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι σύμφωνα με τη συνταγή.
Ρίξτε το ζεστό σιρόπι πάνω από το ζεστό κανταΐφι και καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας
ή πλαστικό περιτύλιγμα για 5 λεπτά. Αφαιρέστε την πετσέτα κουζίνας και στη συνέχεια
αφήστε την να κρυώσει μέχρι να απορροφηθεί.

Για την κρέμα

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 900 γρ. γάλα, 100 γρ. ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας. Μεταφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καεί το γάλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 γρ. ζάχαρη και τους κρόκους. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα 100 γρ. γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μόλις πάρει μία βράση το μείγμα στην κατσαρόλα αφαιρούμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας με μία κουτάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Στη συνέχεια βάζουμε όλο το γάλα από την κατσαρόλα στο μείγμα με τα αυγά.

Μεταφέρουμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε όλο το μείγμα από το μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Σβήνουμε τη φωτιά και δοκιμάζουμε. Δεν πρέπει να νιώθουμε καθόλου τη γεύση από το κορν φλάουρ.

Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει.

Βάζουμε την κρέμα πάνω από το καταΐφι και την απλώνουμε με μία μαρίζ ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Φροντίζουμε να εφάπτεται πάνω στην κρέμα ώστε να μην δημιουργηθεί κρούστα.

Για την Σαντιγί

Κτυπήστε τη κρεμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί προσθέτοντας ζάχαρη άχνη
(εγω χρησιμοποίησα ζαχαρουχο γάλα) ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.


Αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα από παγωμένη κρέμα και κτυπήστε ελαφρά την κρέμα.
Προσθέστε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι

και απο πάνω προσθέστε την Σαντιγί.


Πασπαλίζουμε με κανέλα και ξηρούς καρπούς. (Καρύδια ή φιστίκια (χοντροκομμένα Φιστίκια)
 Κόψτε το ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΐΦΙ σε κομμάτια όπως επιθυμείτε και σερβίρετε το !! Φυλάσσετε στο ψυγείο.
Απολαυστε την:)
Ευχαριστώ 😊

Ακολουθήστε την Mari Glasgov στο instagram 

Δελιτε το βλιντεο της Συνταγής εδώ 

Προηγούμενο άρθροΑπίστευτο μοσχάρι με κόκκινο κρασί…η σάλτσα του είναι μαγική
Επόμενο άρθροΧοιρινό με λάχανο…είναι γλύκισμα φτιάξτε το