Σπανακοτυρόπιτα

Για 1 παραλληλόγραμμο ταψί 30×36 εκ

Για το φύλλο
650 γρ κίτρινο αλεύρι για πίτες
300 ml χλιαρό νερό
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ένα ψιλόξυδο από κόκκινο κρασί
0,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο

για τη γέμιση
1.100 γρ σπανάκι πλυμένο καλά
1 μικρό μάτσο τσάρντ ή αποβάθρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
0,5 ματσάκι άνηθο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ τυρί φέτα σε κομμάτια
6 κσ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το καθαρίζουμε και το χοντροκόβουμε.
Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ελαιόλαδο. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια και τα πράσα. Μόλις μαλακώσουν και γυαλίσουν, προσθέτουμε το σπανάκι και σωτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε τον άνιθο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ χοντροτρίβουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πιπέρι και προσθέτουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.

για το φύλλο -φτιάξτε 6 μικρά μπαλάκια για τα 6 φύλλα, που ανοίγετε για την πίτα, βάζετε σε μια λεκάνη, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε για τουλάχιστον 0,5 ώρα.

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με 2 φύλλα ακόμα.
Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί, ώστε να αποφύγουμε την περίσσεια υγρών.
Καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο και το λαδώνουμε.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και το τελευταίο απο πάνω τα οποία λαδώνουμε επίσης.


Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα και 15΄.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΕκμεκ Κανταΐφι
Επόμενο άρθροΡολό Κιμα με τυρί και χόρτα