Κέικ με βάση τα αμύγδαλα

Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης, επομένως αποτελούν εξαιρετική προσθήκη
στη διατροφή των χορτοφάγων. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μέταλλα, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.
Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
Περιέχουν υψηλή ποσότητα ελαϊκού οξέος που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, και βιταμινών Β.

Συστατικά

* 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βατόμουρο (ή ότι άλλο έχετε, μια εναλλακτική λύση στα μικτά βατόμουρα, φράουλες ή βατόμουρα).
* 6 αυγά μεσαίου μεγέθους.
* 3-4 κουταλιές της σούπας ερυθριτόλη / στέβια / ξυλιτόλη δηλ. το γλυκαντικό που έχετε (εάν χρησιμοποιείτε ζαχαρούχο μαρμελάδα,
δεν χρειάζεται να το γλυκάνετε περισσότερο).
* 250 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα (εναλλακτικά: πλιγούρι βρώμης ή αλεσμένα καρύδια).
* 70 γραμμάρια σκόνης κακάο.
* 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
* 30 ml λάδι καρύδας (λιωμένο).

Για την γκαναζ
1/4 φλ γάλα πλήρες χλιαρό (περίπου 50 ml)
75 γρ ποιοτική σοκολάτα υγείας ή κουβερτούρα

Προετοιμασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Στρώνουμε το κάτω μέρος της φόρμας του κέικ με χαρτί ψησίματος. Μαρμελάδα βατόμουρο,αυγά και γλυκαντικό, αν θέλετε, ανακατέψτε “ελαφρά” μαζί – μην ανακατεύετε πολύ. Προσθέστε σκόνη κακάο αλεσμένα αμύγδαλα;
μπέικιν πάουντερ και λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί το μείγμα.

Μεταφέρετε το μείγμα που παρασκευάζεται με αυτόν  σε ένα ταψί και ψήνετε για 35-40 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο και τη δύναμη του φούρνου.

Για την Γκαναζ
Σε ένα γυάλινο / ατσάλινο / πορσελάνινο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, αφήνουμε 3 λεπτάκια στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό μέχρι περίπου τη μέση και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, να πάρει μια
βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσαρμόζουμε τότε το μπολ επάνω στο κατσαρολάκι, να βυθίζεται ο πάτος του στο νερό και ξεκινάμε να ανακατεύουμε τη σοκολάτα με ένα κουτάλι ή μαρίζ αργά έως ότου αφομοιωθεί η σοκολάτα από το γάλα.
Αφαιρούμε το μπολ από το ζεστό νερό και σβήνουμε τη φωτιά. Προσέχουμε μη μας πέσει νερό μέσα και κόψει η σως μας!


Έτοιμη η ελαφριά γκανάς μας να γαρνίρετε το γλυκο.

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤέλεια εναλλακτική λύση στο συνηθισμένο ψωμί!
Επόμενο άρθροΚέικ μελιού, κρέμα τυριού και μαρμελάδα βατόμουρου