Ζυμαρικά Ογκρατεν με μπεσαμελ

Υλικά :

Αλάτι για γεύση.
1 μοτσαρέλα
500 γρ. ριγκατόνι
200 γρ. μπεσαμέλ
λουκάνικο
Τυρί παρμεζάνα 
2 μπουκάλια σάλτσα ντομάτας

Για την μπεσαμελ:
250 ml. του γάλακτος
25 γρ. βούτυρο
25 γρ. φτιαγμένο με αλεύρι
μοσχοκάρυδο για γεύση
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για την μπεσαμελ:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο, το αφήνετε να λιώσει σιγά σιγά σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα και μετά προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και η μπεσαμέλ σας είναι έτοιμη!

Ρίχνουμε το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το λουκάνικο και ροδίζουμε λίγο, επίσης μπορουμε να μην χρησιμοποιήσουμε λουκανικο αν προτιμάμε, τώρα ρίχνουμε τη σάλτσα  ή τη ντομάτα κάνουμε πουρέ, ρίχνουμε λίγο νερό, αλατίζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μόλις απορροφηθεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα μέχρι να  δέσει η σάλτσα, αν χρειαστεί αλατίζουμε, και προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη αν θέλουμε να αφαιρέσουμε λίγη οξύτητα από την ντομάτα και προσθέτουμε λίγη φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Βραστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τα λεπτά που υποδεικνύονται στη συσκευασία σας.
Συνιστώ να τα αφήσετε al dente γιατί μετά θα πρέπει να μείνουν για λίγο στο φούρνο και να ψηθούν λίγο ακόμα.
Μόλις είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το αλατοπιπερώνουμε ριχνουμε μπόλικη σάλτσα, μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους, μπεσαμέλ και
παρμεζάνα, συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικη παρμεζάνα.
Ψήνετε στους 180° για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, το σερβίρετε ζεστό ή λίγο χλιαρό και απολαύστε το γεύμα σας!

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΡολάκια Σταφίδας ή σοκολάτας
Επόμενο άρθροΚρεμμυδόπιτα και τυρί