Ηπειρώτικο Στιφάδο

Το μυστικό για αυτό το εμβληματικό και παλιό ελληνικό πιάτο είναι τα μπαχαρικά και η σοτάρισμα των μικρών κρεμμυδιών προτού τα προσθέσετε στο κρέας και φυσικά την καλή ποιότητα του κρέατος σας.
Το Στιφάδο μπορεί να παρασκευαστεί με οποιοδήποτε κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, και μπορεί ακόμη χταπόδι  

Συνταγή

1 κιλό μοσχάρι (χτένι σπάλας ή ελιά από μοσχάρι γάλακτος) σε κύβους
1 φλιτζάνι καλό κόκκινο κρασί
1 & 1/2 κιλά στρογγυλά μικρά κρεμμύδια καφέ ή κόκκινα ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξίδι 
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κύβους
800gr κονσερβοποιημένων ή φρέσκων τοματών
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
2 ξυλάκια κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού ολόκληροι σπόροι κύμινου
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200C. Τοποθετήστε τα κομμάτια κρέατος σε ένα μπολ,
καρυκεύστε καλά και πασπαλίστε με το αλεύρι, ρίξτε αρκετό μέχρι να καλύψετε.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος σε παρτίδες και στη συνέχεια βάλτε τα σε ένα μπολ και συνεχίστε με τα υπόλοιπα. Μόλις τελειώσετε ρίξτε τους χυμούς από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη.
Σκουπίστε το τηγάνι, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε τα μικρά κρεμμύδια και προσθέστε το σκόρδο μόλις χρωματιστούν, ρίξτε πάνω τους το ξύδι και απενεργοποιήστε τη φωτιά.
Αφήνω στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο για να καλύψουμε τον πυθμένα πάνω σε μεσαία φωτιά και όταν είναι αρκετά ζεστό προσθέστε τα μπαχαρικά και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για να τα σοτάρετε μέχρι να είναι ημιδιαφανή.
Προσθέστε τα κομμάτια κρέατος συμπεριλαμβανομένων των χυμών, ρίξτε πάνω από το κρασί και μαγειρέψτε για να αφαιρέσετε το αλκοόλ.
Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας στον πουρέ ντομάτας και ρίξτε πάνω από το κρέας,
ακολουθούμενο από τα κρεμμύδια, ανακατέψτε αργά και καλά, αφήστε το να βράσει με ένα
καπάκι και τοποθετήστε το στο φούρνο για να μαγειρέψετε για περίπου 2 ώρες ή έως ότου το κρέας μαλακώσει.

Ευχαριστούμε την Niki Gkiatas

Προηγούμενο άρθροΥπεροχο και εύκολο τιραμισού με ανθότυρο και nutella
Επόμενο άρθροΛουκουμάδες Μήλου…θα ξετρελαθούν μικροί μεγάλοι