Τούρτα του Κιέβου

Αυτή η τούρτα κατέκτησε πολλές καρδιές και έγινε σημα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Τραγανές βάσεις μαρέγκας με ξηρούς καρπούς και λαχταριστή με ντελικάτη κρέμα βελούδινη. Και η προετοιμασία του δεν είναι καθόλου δύσκολη, αν ακολουθήσετε όλους τους κανόνες.

Υλικά

Για τις βάσεις
50 γρ αλεύρι + 40 γρ ζάχαρη + 180 γρ ξηρούς καρπούς (ξηρό μείγμα)
7 μέτρια ασπράδια (240 γρ.). Αυτό είναι σημαντικό❗❗❗
200 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι,
βανίλια

για την κρέμα

7 μέτριοι κρόκοι αυγών
170 ml γάλα
70 γρ ζάχαρη, βανίλια
260 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Για τις βάσεις
Καβουρδίστε τους ξηρούς καρπούς (αρχικά κάσιους, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος) σε ένα τηγάνι και τους τρίβετε με ένα μίξερ σε μικρη ταχύτητα, όχι πολύ ψιλούς.
Ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Προσθέστε μια πρέζα αλάτι στα ασπραδια και χτυπήστε με το μίξερ για 1 λεπτό μέχρι να αφρατέψουν.

Σιγά σιγά❗❗❗ Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά χυμό λεμονιού ή μια πρέζα ξυνο για να κάνετε τη μαρέγκα πιο σταθερή.
Αυξάνετε σταδιακά την ταχύτητα και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να στεκετε η μαρεγκα. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε για να αυξήσετε την ταχύτητα, χτύπημα στη μέση ταχύτητα❗❗❗ (χτυπήστε για 8-9 λεπτά)
Σε δόσεις προσθέτουμε προσεκτικά το μείγμα ξηρών καρπών❗ανακατεύοντας με ένα κουτάλι από κάτω προς τα πάνω.
Σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί βάζουμε 1 τσερκι με διάμετρο 22 εκ. αδειαζουμε το μισό και μισό μειγμα σε ύψος είναι περίπου 2 εκ.

Βάζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 120-130 βαθμούς. Ψήστε για περίπου 2 ώρες.
Μην ανοίξετε το φούρνο για την πρώτη 1,5 ώρα και μετά προσέξτε, οι βάσεις να γίνουν ανοιχτόχρυσες και στεγνές.
Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε τις να κρυώσουν όλο το βράδυ.
Οι βάσεις πρέπει να σταθούν για τουλάχιστον μια μέρα, ώστε να παραμείνουν στεγνες και τραγανές. Εάν το τσερκι έχει μεγαλύτερη διάμετρο (για παράδειγμα, 24 cm) και δεν χωράνε στο ταψί ταυτόχρονα, τότε πρέπει να ψήσετε χωριστά

Για την κρέμα
Ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε γάλα, ανακατέψτε.
Βάλτε τη μάζα πρώτα σε μέτρια φωτιά και μετά σε ελάχιστη φωτιά και, ανακατεύοντας συνεχώς, βράστε.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Προσοχή να μην βράσουν οι κρόκοι❗❗❗
Προσθέστε τη ζάχαρη βανίλιας.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αφρατέψει
Προσθέστε σταδιακά τη βάση της κρέμας σε δόσεις ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να
ομογενοποιηθούν. Τόσο η βάση όσο και το βουτυρο πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία❗❗❗
Χωρίζουμε την κρέμα σε 2 μέρη.
Χωρίζουμε ένα μικρό μέρος ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το χρώμα.

Συναρμολόγηση της Τούρτας

Βάλτε την πρώτη βάση σε πιατέλα με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
Το καλύπτουμε με λευκή κρέμα.
Βάλτε την δεύτερη βάση με τη λεία πλευρά προς τα πάνω.
Καλύπτουμε το πάνω μέρος και τα πλαϊνά με καφέ κρέμα.
Διακοσμήστε όπως επιθυμείτε.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Προηγούμενο άρθροΑν πιείτε αυτό το τσάι θα το προτιμάτε και από το καφέ
Επόμενο άρθροΠατατόπιτα ογκρατέν με ζαμπόν και τυριά…χωρίς φύλλο