Κρεατόπιτα

Υλικά

1 δόση από για χωριάτικο φύλλο (4 φύλλα)
1 κιλό χοιρινό ή αρνίσιο κρέας (κομμάτι για κατσαρόλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
μερικούς κόκκους μπαχάρι
5 πράσα σε ροδέλες
80 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γρ. ανθότυρο
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος και 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και σουσάμι

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βάζουμε το κρέας να βράσει μαζί με το κρεμμύδι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο. Όταν μαλακώσει τόσο ώστε να λιώνει (μια διαδικασία που μπορούμε να κάνουμε την προηγούμενη μέρα), στραγγίζουμε το ζουμί του, πετάμε τα μυρωδικά και μαδάμε το κρέας σε μικρές μπουκίτσες, φροντίζοντας να βάλουμε και το κρεμμύδι που έχει λιώσει.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μαζί με αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κρέας και το φέρνουμε δυο βόλτες.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθότυρο,λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό, μπόλικο πιπέρι και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μεταλλικό καλά λαδωμένο ταψί απλώνουμε πατσαβουριαστά και καλά λαδωμένα δύο φύλλα, βάζουμε από πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, επίσης λαδωμένα.
Μοιράζουμε το λιωμένο βούτυρο με το λάδι στην επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό, πασπαλίζουμε με σουσαμι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

Σημείωση
Αν την κάνετε με έτοιμο φύλλο, προτιμήστε κουρού ή χωριάτικο.

Προηγούμενο άρθροΠίτσα με πιπεριά κρεμμύδια και ελιές
Επόμενο άρθροMοσχαρίσιο στιφάδο με Καρότα από τη Μικρά Ασία