ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

400g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας κρύο βούτυρο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Επιλέξτε μία επιλογή για το υγρό:
1 κουταλιά άσπρο ξύδι + 5 κουταλιές της σούπας νερό
Ή 1 κουταλιά της σούπας ρούμι συν 5 κουταλιές της σούπας νερό
Ή 6 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
Γέμιση:
900gr μήλα (οποιουδήποτε τύπου θέλετε) χοντρά τριμμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Προαιρετικά:
1/4 φλιτζάνι σταφίδες
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Για να τελειώσετε: 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή 1 αυγό χτυπημένο
1-2 κουταλιές σούπας ζάχαη άχνη για να πασπαλίσετε πριν από το σερβίρισμα

ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μπολ, συνδυάστε αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη και μπεικιν,κόψτε το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπήστε στο μπλεντερ μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
Ενσωματώστε και χτυπήστε το αυγό και το γιαούρτι.
Προσθέστε το υγρό και ενσωματώστε το. Η συνταγή απαιτεί 6 κουταλιές της σούπας υγρό που μπορεί να είναι: 1 κουταλιά άσπρο ξύδι + 5 κουταλιές της σούπας νερό, Ή 1 κουταλιά της σούπας ρούμι συν 5 κουταλιές της σούπας νερό, Ή 1 κουταλιά της σούπας ξύδι συν 5 κουταλιές της σούπας νερό. Χρησιμοποιήστε το συνδυασμό των συστατικών που έχετε στη διάθεσή σας.
Σχηματίστε τη ζύμη σε μια μπάλα. Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, καθαρίστε και τρίψτε τα μήλα
Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε τα μήλα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μειωθούν οι χυμοί.
Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Βουτυρώστε και αλευρώστε το ταψί και αφήνω στην άκρη.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, διαιρέστε τη ζύμη σε δύο μέρη.
Ανοίξτε το ένα κομμάτι ζύμης με το μέγεθος του ταψιού  και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του.
Προσθέστε την γέμιση μήλο και απλώστε ομοιόμορφα.
Βάλτε το άλλο μισό της ζύμης στο μέγεθος του ταψιού και καλύψτε τα μήλα με αυτό.
Για να τελειώσετε, βουρτσίστε την επιφάνεια της πίτας με γάλα ή πλύσιμο αυγών.
Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πιέσετε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνετε σε 180C για περίπου 45-50 λεπτά ή έως ότου η απο πάνω μεριά είναι χρυσαφί.
Αφαιρέστε από το φούρνο, και αφήστε το να κρυώσει για μια ώρα.
Πασπαλίζετε τη ζάχαρη άχνη σε σκόνη.  Σερβίρεται κομμένο σε τετράγωνα.

Προηγούμενο άρθροΓλυκιά στριφτόπιτα με σιμιγδαλένια κρέμα και μυζήθρα
Επόμενο άρθροΧοιρινό Κότσι στη Γάστρα με Κριθαράκι Γιουβέτσι