Η Πίτσα της Γιαγιάς

Η Πίτσα της Ιταλίδας Γιαγιάς μου χαρακτηρίζεται από την παχιά, τετράγωνη κρούστα της, η οποία είναι τυπικά τραγανή στο κάτω μέρος και στις άκρες, ενώ παραμένει απαλή και μαστιχωτή στο εσωτερικό.

Συστατικά:

Για τη ζύμη:

3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά στιγμής
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι

Για τη σάλτσα:
2 κούπες ντομάτες θρυμματισμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

Για τις επικαλύψεις:

2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Προαιρετικά: οποιαδήποτε πρόσθετη επικάλυψη προτιμάτε (π.χ. κρεμμύδια σε φέτες, πιπεριές, πεπερόνι κ.λπ.)

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί η ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 245°C. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψί.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την χτυπάμε απαλά και τη μεταφέρουμε στο έτοιμο ταψί. Πιέστε και τεντώστε τη ζύμη ομοιόμορφα για να καλύψει όλο το ταψί, συμπεριλαμβανομένων των άκρων. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα λεπτό μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες θρυμματισμένες, τη ξερή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Απλώστε τη σάλτσα ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα γύρω από τις άκρες. Ρίξτε το τριμμένο τυρί μοτσαρέλα πάνω από τη σάλτσα και προσθέστε όποια επιπρόσθετα γαρνιτούρα προτιμάτε.
Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και το τυρί να λιώσει και να αφρατέψει.
Βγάζουμε την πιτσα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Απολαύστε τη σπιτική σας γιαγιόπιτα!

ΠΗΓΗAlan Thompson
Προηγούμενο άρθροΖουμερά κεφτεδάκια με μυστικό. Όσοι το έχουν δοκιμάσει ζητούν τη συνταγή.
Επόμενο άρθροΑχλάδια φούρνου με τυρί, μέλι και καρύδια.