Τι θα χρειαστούμε…

Για το ζυμάρι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
500 γρ. κατσικίσια φέτα
1/2 φλ. τραχανά
Για το άλειμμα των φύλλων
100 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. ελαιόλαδο
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Πώς θα το φτιάξουμε…

Σε μία λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά νερό, τόσο όσο να ετοιμάσουμε ένα ζυμάρι ελαστικό που να κολλάει λιγάκι στα χέρια. Η ποσότητα του νερού διαφέρει ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιούμε. Εδώ για παράδειγμα πρόσθεσα και ελάχιστο αλεύρι ζέας και μου πήρε λίγο περισσότερο νερό απ΄ότι συνήθως. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, σκεπασμένο, για περίπου μισή ώρα.
Όσο να ξεκουραστεί το ζυμάρι, ας οργανωθούμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το λάδι. Τρίβουμε την φέτα σ΄ένα πιάτο. Γεμίζουμε ένα μπολάκι με νερό και βάζουμε σ΄ένα άλλο μπολάκι τον τραχανά. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Μόλις περάσει το μισάωρο, παίρνουμε το ζυμάρι και χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια. Τώρα κανονικά δεν θα κολλάει πια.

Ρίχνουμε νισεστέ στον πάγκο και ανοίγουμε το μπαλάκι της ζύμης σε λεπτό φυλλαράκι. Δεν χρειάζεται καλλιτεχνία, ούτε να έχει και άψογο σχήμα. Ακόμα και να τρυπήσει δεν πειράζει γιατί θα το σουρώσουμε. Οπότε και οι αρχάριες να μην το φοβηθούν. Βουτάμε τα δάχτυλα στο μπολ με το νερό και ραντίζουμε ελαφρά το φύλλο.Αλείφουμε με το μείγμα βούτυρο, λάδι. Ρίχνουμε κομματάκια φέτας εδώ κι εκεί και λίγο τραχανά.

Σπρώχνουμε το φύλλο μαλακά έτσι ώστε να γίνει σαν πλισές. Το στρίβουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 9 ζυμαράκια, τυλίγοντάς τα γύρω γύρω από το κέντρο. Όταν τελειώσουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε την πίτα μας στους 200 C μέχρι να ροδίσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Φωτογραφίες της εκτέλεσης μπορείτε να βρείτε στο cookeatup.com

Προηγούμενο άρθροΚέικ αλμυρό!!!!
Επόμενο άρθροΜπιφτέκια με κιμά και λαχανικά