Παραδοσιακά Βουλγάρικα Ψωμάκια

Υλικά

500 g κοσκινισμένο αλεύρι
8 g ξηρής μαγιάς
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
350 ml ζεστό γάλα και νερό (είτε μόνο γάλα είτε μόνο νερό)
1 αυγό
Λάδι για λίπανση των μπαλών

Επαλειψη:
2-3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές ζεστό νερό
2 κουταλιές κορν φλαουρ (ή σιμιγδάλι ή ψίχουλα)
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε μία μπασίνα ρίχνω την ζάχαρη, μαγια, 3 κσ αλεύρι και ανακατεύω. Μετά προσθέτω λίγο γάλα (περίπου μισο ποτήρι) και ανακατεύω πάλι το αφήνω 5 λεπτά να αφρίσει και ρίχνω και άλλο γαλα και ανακατεύω και στο τέλος ρίχνω και το υπόλοιπο γάλα

και το αφήνω  στην άκρη για 10-15 λεπτά.

Μέσα στο αλεύρι ρίχνω το αλάτι, αυγό και το υγρό παραπάνω μείγμα

και ανακατεύω μέχρι να πάρουμε μια συνοχή ζύμης. Βγάζω την ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνω αρκετά μέχρι να παρω μια λεία και μαλακή ζύμη που δε κολα στα χέρια. Την σκεπάζω σε ένα μπολ και την βάζω σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

Την βγάζω με απαλες κινήσεις στον πάγκο μας και ξεκινάω και κόβω δόσεις και φτιάχνω μπαλακια 80-90 γραμμαρίων περίπου ανάλογα πόσα χωράει το ταψί σας.
Αρχίζω και τα τοποθετώ στο ταψί όπως βλέπετε στην εικόνα. Τα σκεπάζουμε μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσους για μίση ώρα

για την επάλειψη

Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το λιωμένο βούτυρο το ζεστό νερό και το κορν φλαουρ ή το σιμιγδαλι ( εγώ έριξα σιμιγδάλι) και ανακατεύω.

Μόλις φουσκώσουν βγάζω την μεμβράνη και ραντίζω με το μείγμα και μετα τα αλείφω με ένα πινέλο.

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, 50-55 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά 
στο κάτω ράφι και στη συνέχεια στο μεσαίο ράφι του φούρνου

Βγάζουμε από το φουρνο και πασπαλίζουμε με ζαχαρη άχνη

Καλη Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΧοιρινές μπριζόλες λαιμού με σάλτσα μανιταριών
Επόμενο άρθροΚρέας Μοσχάρι με σάλτσα μανιταριών!