Συστατικά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή το βούρτσισμα
2 μεσαίες μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες 6-mm
Αλατι
2 μεγάλες πράσινες πιπεριές (μπανάνα) χωρίς σπόρια και κομμένες σε λωρίδες 2,5 cm
4 μεσαία κολοκυθάκια κομμένα σε στρογγυλά 6-mm
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 6 mm
1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Πιπέρι
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

Οδηγίες
Σε χωριστά σουρωτήρια, αλατοπιπερώνετε μελιτζάνα, πιπεριές και κολοκυθάκια. Στραγγίστε για 1 ώρα. Σκουπίστε χωρίς να τα πλύνετε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, θερμαίνετε περίπου 6 mm ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 6 με 7 λεπτά. Αφαιρέστε με μία κουτάλα και αφήστε το στην άκρη σε χαρτοπετσέτες για να στραγγίξουν.
Αν χρειαστεί, συμπληρώστε λάδι στο τηγάνι. Προσθέστε τις φέτες πατάτας και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να αρχίσουν να χρωματίζονται στα άκρα τους. Σωτάρετε ελαφρά όλα τα υπόλοιπα λαχανικά χωριστά και αφήστε τα στην άκρη για να στραγγίξουν σε χαρτοπετσέτες.
Εναλλακτικά, εάν δεν θέλετε να τηγανίζετε, μπορείτε να προθερμάνετε το φούρνο στους  170C, να έχετε ταψιά με φύλλα ψησίματος και να απλώσετε κάθε ομάδα λαχανικών σε μεμονωμένα ταψιά, βούρτσισμα με επιπλέον ελαιόλαδο. Ψήστε για περίπου 15 – 20 λεπτά, γυρίζοντας μια φορά, για να μαλακώσουν και να χρωματίστουν πολύ ελαφρά.

Στη συνέχεια, στρώστε τα λαχανικά σε ένα πυρέξ ή πήλινο ή ένα παροδοσιακό ικαριώτικο σκεύος σαν ταψάκι: 

Βάλτε δύο κουταλιές της τριμμένης ντομάτας και στη συνέχεια δύο κουταλιές του μείγματος κρεμμυδιού στο κάτω μέρος. Στρώστε ένα στρώμα από πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και αποξηραμένη ρίγανη. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγη ακόμη ντομάτα, κρεμμύδι-σκόρδο, και ένα στρώμα μελιτζάνας. Πιέστε ελαφρά με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι, πιπέρι και αποξηραμένη ρίγανη και στη συνέχεια προσθέστε μερικές από τις μαγειρεμένες πιπεριές από πάνω. Στη συνέχεια, στρώστε τα κολοκυθάκια, λίγη ακόμη ντομάτα  και κρεμμύδι-σκόρδο-αλάτι-πιπέρι-ρίγανη. Πιέζω πάλι με την κουτάλα. Επαναλάβετε τη στρωμάτωση και πιέζοντας προς τα κάτω, ολοκληρώνοντας με ένα στρώμα μελιτζάνας και από πάνω ντομάτα-κρεμμύδι-σκόρδο. Ραντίστε με  1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο από πάνω.
Ψήνουμε σε  170C για περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα, ή μέχρι τα λαχανικά να είναι πολύ μαλακά και ελαφρώς καραμελοποιημένα. Αφαιρέστε, δροσίστε ελαφρά και σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΓλυκό κεράσι !!!
Επόμενο άρθροΣτριφτή Κιμαδόπιτα…δεν θα μείνει κομμάτι