Ινδοκάρυδο σιροπιαστό ταψιού

Υλικά

για την πίτα καρύδας:
125 γραμ. φρέσκο βούτυρο
1/2 πακέτο βούτυρο ή 100 ml ηλιέλαιο
Μισή κούπα ή 125 ml βουτυρο καρύδας βάλαμε λάδι καρύδας
130 γραμ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
1/2 κούπα 200 γραμ. τρίμμα καρύδας + για την επιφάνεια
1 πακέτο 200 γραμ. γιαούρτι 1 κεσεδάκι
4 αυγά
2 βανίλιες κάψουλα
Ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – 2 κούπες
1 πρέζα αλάτι

Υλικά για το σιρόπι:
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
1 φλούδα λεμόνι
1 -2 κουτ. σ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

Από πριν έχουμε λιώσει το βούτυρο καρύδας –αν το χρησιμοποιήσουμε-και το έχουμε αφήσει να έρθει, σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 170ο c στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, την ζάχαρη, μαζί με το ξύσμα λεμονιού, τα αυγά, ένα ένα, μέχρι να ασπρίσουν, και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε κατόπιν, το ηλιέλαιο, ή το βούτυρο λιωμένο, ή το λάδι καρύδας, και μόλις το απορροφήσει, συνεχίζουμε, με το γιαούρτι, το λικέρ μαστίχας, την καρύδα, το αλάτι, και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα, αδειάζουμε την ζύμη, μέσα σε καλά λαδωμένο, η βουτυρωμένο ταψί 38 εκ. εμείς λαδώσαμε με το λάδι καρύδας, και ισιώνουμε την επιφάνεια του με σπάτουλα, η με το κυρτό μέρος του κουταλιού.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου, για 20 – 25 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Βγάζουμε αφήνουμε να κρυώσει, κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια για να απορροφήσει η πίτα καρύδας το σιρόπι καλύτερα.

Όταν κρυώσει η πίτα μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε 2-3 λεπτά μετρώντας από την στιγμή του βρασμού, και μετά.
Με κουτάλα σιροπιάζουμε το κρύο κέικ, με το ζεστό σιρόπι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και το αφήνουμε να πιει αργά το σιρόπι, και να φουσκώσει, κι άλλο, σε ένα ήσυχο μέρος, ιδανικά για ένα βράδυ.
Την άλλη μέρα, γαρνίρουμε την επιφάνεια, με τριμμένη καρύδα, η σαντιγί και αμύγδαλα, κόβουμε κομμάτια, και απολαμβάνουμε, την αφράτη, δροσερή, και σιροπιασμένη, πίτα μας.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: Matula Giasirani

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με κόλιανδρο
Επόμενο άρθροKεικ Σοκολάτας με χαρουπάλευρο