ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλιτζάνι βούτυρο 250 γραμμάρια
1 φλιτζάνι ζάχαρη 250 γραμμάρια – κατά προτίμηση ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
πρέζα αλάτι
1 αυγό
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γραμμάρια

ΟΔΗΓΙΕΣ
Προσθέστε ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας, αλάτι, ξύσμα λεμονιού και βούτυρο σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε ένα γάντζο ζύμης για να αναμίξετε τη ζάχαρη με το βούτυρο. Μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη.
Όταν είναι ενσωματωμένη η ζάχαρη και το βούτυρο (μην το παραχτυπήσετε), ελαφρώς χτυπήστε ένα αυγό και προσθέστε περίπου 2/3 του αυγού στο βούτυρο και προσθέστε όλο το αλεύρι.
Ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη.
Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, βγάλτε το από το μπολ και, αν χρειαστεί, ζυμώστε το ελαφρά σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή, οπότε μην ζυμώνετε πάρα πολύ, συνήθως 30 δευτερόλεπτα για να διαμορφώσετε τη ζύμη και να ελέγξετε αν όλα είναι καλα ενσωματωμένα.

Πάρτε τη ζύμη και τυλίξτε το με μεμβράνη. Ισιώστε τη ζύμη για να την βοηθήσετε να κρυώσει πιο γρήγορα. Αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C. Λιπάνετε ένα ταψάκι κέικ 24 cm.
Βάλτε και πιέστε τη ζύμη μέσα στο ταψί. Εάν χρειάζεται, βάλτε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος πάνω από τη ζύμη για να εξομαλύνετε τη ζύμη πιο εύκολα.
Πάρτε ένα πιρούνι και περάστε το με το πίσω μέρος του πιρουνιού πάνω από τη ζύμη για να δημιουργήσετε ένα μοτίβο. Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο αυγό για να βουρτσίζετε την κορυφή του κέικ βουτύρου.
Ψήστε το φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσήσει.
Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Για να σερβίρετε, κόψτε μικρά κομμάτια τριγώνου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ βουτύρου με αμύγδαλα σε φέτες. Πασπαλίστε τα αμύγδαλα σε φέτες πάνω από το κέικ του βουτύρου πριν το ψήσετε.
Εάν θέλετε το κέικ βουτύρου με ισχυρότερη γεύση αμυγδάλου, αντικαταστήστε τη βανίλια και το λεμόνι με 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου.
Μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνταγή και με το χέρι. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως ένας μίξερ, έχω κάνει αυτή τη συνταγή με το χέρι πολλές φορές.
Λόγω της τεράστιας ποσότητας του βουτύρου που βρίσκεται στο κέικ, όταν το κέικ βγαίνει από το φούρνο θα είναι μαλακό αρχικά. Μόλις το κέικ κρυώσει, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί λόγω του βουτύρου να κρυώσει ξανά.

Προηγούμενο άρθροΜελωμένο Μοσχάρι με φασολακια!
Επόμενο άρθροΠάστα Τυριού με κανταΐφι…σε 10 λεπτά