Κέικ κανέλας με ζεστή κομπόστα Αχλάδι

Υλικα

1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/2 αλάτι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 αυγό
2 κουταλάκια βανίλια
1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι

Γλάσσο

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ρούμι

Αχλαδι κομπόστα

4 μεγάλα αχλάδια , καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 πρέζα κάρδαμο σκόνη
Χυμός 1 λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Κατευθύνσεις:

Προθερμάνετε το φούρνο τους 180 C. Βουτυρώστε τις πλευρές ενός ταψιού κέικ και στρώστε το κάτω μέρος με χαρτί ψησίματος.
Συνδυάστε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα ψησίματος και το αλάτι σε ένα μπολ. Σε ένα μίξερ βάσης χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Χτυπάτε τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να αναμειχθούν.
Ανακατέψτε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γιαούρτι, κάνοντας 3 προσθήκες αλεύρι και 2 γιαούρτι. Αδειαστε στην προετοιμασμένη φόρμα, εξομαλύνοντας την κορυφή.
Ψήνετε για 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο κέντρο. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά, χαλαρώστε τις πλευρές με ένα μαχαίρι και στρέψτε το κέικ σε μια σχάρα να κρυώσει.
Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε τη ζάχαρη, την κανέλα και το ρούμι. Ανακατέψτε για να διαλύσετε τη ζάχαρη και στη συνέχεια βουρτσίστε από πάνω και τις πλευρές του ζεστού κέικ.

Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε και την κομπόστα.

Συνδυάστε τα αχλάδια, ζάχαρη, κανέλα, κάρδαμο και χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Σκεπάστε, μειώστε τη φωτιά σε
μέτρια χαμηλή και σιγοβράστε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5 λεπτά ή έως ότου τα αχλάδια είναι τρυφερά,αλλά διατηρούν το σχήμα τους. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε τη βανίλια. Σερβίρετε ζεστή με φέτες κέικ και μία κουτάλια σαντιγί

Κέικ κανέλας με ζεστή κομπόστα Αχλάδι

 

ΠΗΓΗ: radishesandrhubarb.com

Προηγούμενο άρθροΚέικ γιαουρτιού….πολύ γευστικό
Επόμενο άρθροΡιζότο με ντομάτα και λουκάνικα…Μαγεία