Υλικά

1 φλιτζάνι (200 g) ζάχαρη
ψιλοκομμένο ξύσμα από 2 λάιμ
1/3 φλιτζάνι (75g) αλατισμένο βούτυρο, μαλακό
1/3 φλιτζάνι (80ml) ελαιόλαδο
1 ¾ φλιτζάνι (175 γραμμάρια) αλεύρι αμυγδάλου
½ φλιτζάνι (50g) αποξηραμένη καρύδα
¾ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας (125 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
πρέζα αλάτι
4 μεσαία αυγά – χρησιμοποίησα 3 πολύ μεγάλα αυγά, 70g το καθένα
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Σιρόπι:
φρέσκο ​​χυμό από 2 λάιμ
100 ml νερού
2 ½ κουταλιές της σούπας μέλι
1 ½ κουταλιές σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.  Βουτυρώστε μία φόρμα για κεικ 20 εκατοστών, και τοποθετήστε το κάτω μέρος ένα χαρτί ψησίματος και βούτυρωστο επίσης.
Τοποθετήστε τη ζάχαρη και το λαιμ σε ένα μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ και τρίψτε με τα δάχτυλά σας έως ότου η ζάχαρη αρωματιστει. Αφήνω στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, ανακατεύετε το ελαιόλαδο και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι αμυγδάλου, την καρύδα, το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ και το αλάτι.
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάτε τα αυγά και τη ζάχαρη σε μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να είναι γίνει παχύ και απαλό, τριπλασιάζεται σε όγκο. Ρίχνετε και χτυπάτε τη βανίλια. Ανακατέψτε απαλά το μείγμα και μετά ρίξτε το μείγμα βουτύρου και το γιαούρτι. Ρίξτε στη φόρμα, ισιώστε από πάνω και ψήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-50 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει δείτε το με μία οδοντογλιφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.

Σιρόπι: σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε  το χυμό λαιμ, το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη να βρασουν. Συνεχίστε να βράζετε σταθερά μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ και να σιροπιάσει.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για πέντε λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο καλαμάκι, κάντε τρύπες σε όλη την κορυφή του κέικ, στη συνέχεια σιγά σιγά ρίχνετε το σιρόπι, περιμένοντας να απορροφηθεί από το κέικ πριν χύσετε περισσότερο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στη φόρμα.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ

 

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια κανέλας της Αργυρώς: Μία συνταγή που θα σας ξετρελάνει!
Επόμενο άρθροΠίτα, η στριφτη, αυτή που μου έμαθε η μαμά μου….