ΥΛΙΚΑ.
——————
Για τη ζύμη
180 ml ελαιόλαδο
80 ml χυμό πορτοκάλι
480 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν
1 κ.γ. αλάτι
Για τα μήλα
5 μήλα
1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο
5 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
λιγο κονιακ στα μηλα,,,,2 κουτ του γλυκου
——————–
Για τα μήλα
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα. Κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τον πυρήνα και τους σπόρους του μήλου,,,και τα περναμε στο μουλτι.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι είδος μήλα μας αρέσουν.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Για τη ζύμη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ με 400 γρ. αλεύρι προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, μέσα στο μπολ με τα αυγά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε μια βουτυροαλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 26 εκ.
Με μία κουτάλα προσθέτουμε το 1/3 από τη ζύμη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μείγμα της γέμισης με τα μήλα.
Σε αυτό το σημείο τα μήλα θα σας φανούν πολλά αλλά δεν είναι γιατί το κέικ θα φουσκώσει και θα καλύψει όλα τα μήλα.
Πάνω από τα μήλα, ρίχνουμε ακόμα 1/3 της ζύμης.
Και προσθέτουμε το άλλο μισό μείγμα από τα μήλα στη φόρμα.
Τέλος καλύπτουμε με το τελευταίο τρίτο από τη ζύμη.
Λειαίνουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα μαχαίρι και
Χτυπάμε τη φόρμα μας στην επιφάνεια εργασίας για να καλύψει η ζύμη τα κενά.
Ψήνουμε στο φούρνο για 60-70 λεπτά σε υψηλή σχάρα.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Προηγούμενο άρθροΧαλβάς Σιμιγδαλένιος της Λίτσας Παπαντωνίου.
Επόμενο άρθροΚοπανιά Σαντορίνης