Κέικ με μαρμελάδα και Ιταλική Μαρέγκα

Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή από παλια βιβλία. Βιάζομαι να πω ότι άλλαξα λίγο τη συνταγή..
Ανησύχησα ότι τα ασπράδια δεν ήταν ψημένα και αποφάσισα να τα μαγειρέψω σαν ιταλική μαρέγκα.
Το σιρόπι ζάχαρης θερμαίνεται στους 118 βαθμούς (κάπου δίνεται στους 120-125)
και προστίθεται στα ασπράδια με συνεχή ανάδευση, για να μην μείνουν ωμά
Η αναλογία ασπραδιών / ζάχαρης / νερού είναι περίπου 1: 2,5: 0,7.

Υλικά

για την βάση:

5 αυγά – χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους (για την βάση χρησιμοποιούμε τους κρόκους)
1 κγ Ζάχαρη
125 γρ βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού Γιαούρτι
2 κσ αλεύρι
1 Μπέικιν πάουντερ
Βανίλια

Για μαρέγκα:
Ασπράδια αυγών (ζυγίζω 158 γρ.)
Ζάχαρη – 400 g
Νερό 70 ml
Ζάχαρη βανίλιας
Μαρμελάδα, μαρμελάδα ή κάποια μαρμελάδα της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα βατόμουρα που είχα από το καλοκαίρι και τα επειξα με λίγη ζάχαρη και νερό στο μάτι της κουζίνας και μετά πρόσθεσα κορν φλαουρ. Απλά ήθελα κάτι ελαφρά ξινό)
Όλα τα προϊόντα είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια το γιαούρτι και το αλεύρι κοσκινισμένα με το μπέικιν πάουντερ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 γρ., μέχρι να ψηθεί.
Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζεται μια μαρέγκα. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στο μάτι της κουζίνας. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη βανίλιας μέχρι να ασπρίσουν. Χρησιμοποίησα ένα θερμόμετρο για το σιρόπι. Όταν τα υγρά περάσουν τους 118 βαθμούς., σιγά σιγά, σε λεπτή ροή και ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το σιρόπι στα ασπράδια. Χτυπησα να πήξει. (Σίγουρα, θα μπορούσε να ήταν περισσότερο, αλλά το μωρό ξύπνησε και έπρεπε να σταματήσω.)

Αφού κρυώσει ελαφρά η βάση, την άλειψα με μαρμελάδα

και έβαλα από πάνω μαρέγκα.

Έψησα στα 220 βαθμούς για 5-6 λεπτά περίπου, αρκετά για να σχηματιστεί ένα ελαφρύ μαύρισμα.

Γλυκό αλλά ελαφρύ, καλυμμένο με αφράτη κρέμα.. Στη μέση μια ελαφρώς ξινή στρώση μαρμελάδας… Μμμ..
Ιδανικό για παρέα και τον απογευματινό καφέ ❤️
ΥΓ: Αφού φούσκωσε πολύ ο βάλτος, τον έκοψα ελαφρώς από πάνω.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα και ψητές πιπεριές
Επόμενο άρθροΚεικ με όλοκληρο πορτοκάλι