Κεικ με σιρόπι και τρουφα σοκολάτας (Μυρμηγκάτο)

Υλικά

για ταψι διαστάσεων 29 x 18 cm:
Όγκος της κουπας 200 ml.

Για τη ζύμη:
5 αυγά διάλυμα L (σε θερμοκρασία δωματίου)
2,5 κουπ ψιλό άσπρο αλεύρι
125 γρ βούτυρο μαλακωμένο + λίγο να αλείψει στο ταψι
1 κουπ ζάχαρη 
100 γρ τρουφα σοκολάτας (εγώ βάζω σοκολάτα κουβερτουρα τριμμένη)
15 γρ μπέικιν πάουντερ
1 πακέτο ζάχαρη βανίλια

* Για σιρόπι:
500 ml νερό
2 κούπες ζάχαρη (εγώ έβαλα 1,5 κούπα)
** χυμός από 1 πορτοκάλι (εγώ έβαλα 1 κουπα χυμό πορτοκαλιού)
* Κατά τη γνώμη μου, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε το σιρόπι κατά το 1/4 της καθορισμένης ποσότητας.
Το κέικ απορροφά τα πάντα σαν παντεσπάνι και γίνεται εξαιρετικά ζουμερό.
** Συνιστώ ανεπιφύλακτα να προσθέσετε επίσης περισσότερο χυμό πορτοκαλιού από την ποσότητα που
αναφέρεται στην αρχική συνταγή. Με ένα ολόκληρο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού παίρνετε ένα εξαιρετικά
νόστιμο, αρωματικό σιρόπι.

Για το γλάσο:
200 ml φρέσκο ​​γάλα
100 ml νερό
125 γρ βούτυρο
5 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. κορν φλαουερ (χρησιμοποίησα με γεύση σοκολάτα)

Για διακοσμιση: 50 γραμμάρια τρούφα σοκολάτας για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το ταψί – αν είναι γυάλινο, το αλείφουμε με λάδι.
Αν είναι μεταλλικό, αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε το μαλακωμένο βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να γίνει ένας αφρός.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, καθώς και τη ζάχαρη βανίλιας, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέστε τα ξερά στα καλά χτυπημένα υγρά υλικά σε δόσεις, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να προσθέσετε όλο το αλεύρι.
Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά πηχτό μείγμα, οπότε μην ανησυχείτε.
Τέλος, προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας στο μείγμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, ισιώνουμε και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει. Μου πήρε περίπου 40 λεπτά, προσανατολίζεσαι στον φούρνο σου.

Βγάζουμε το έτοιμο κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ενώ το κέικ ψήνεται,

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά Ανακατεύουμε το μείγμα που βράζει κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε λίγα λεπτά, κρυώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τρυπήστε το κρύο κέικ με μια οδοντογλυφίδα.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με ζεστό σιρόπι. Αδειάζουμε την επιφάνεια του κέικ ομοιόμορφα παντού με μια κουτάλα, σε δόσεις. Ρίξτε μια νέα δόση σιροπιού αφού απορροφηθεί το προηγούμενο.
Το κέικ θα απορροφήσει όλο το σιρόπι, μην το αμφιβάλλετε.
Μόλις κρυώσει το σιροπιασμένο κέικ, το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Διαλλυουμε το κορν φλαουερ σε μέρος του κρύου νερού μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο στη φωτιά, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε το βούτυρο στο μείγμα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε να λιώσει και ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλαουερ.
Ανακατεύουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει την υφή της πουτίγκας.
Καλύπτουμε καλά το έτοιμο γλάσο με μεμβράνη που εφαπτεται για να μην πιάσει την κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Απλώστε το κρύο γλάσο στο κρύο και σφιχτό κέικ.
Για διακόσμιση και αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε με τρουφα σοκολάτα.
Επιστρέψτε το έτοιμο κέικ στο ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 12 ώρες.
!!! Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το κέικ είναι πολύ πιο νόστιμο μετά από 24 ώρες, ή και περισσότερο, στο ψυγείο. Σχεδόν το μισό κέικ στο ταψί, μαζί με το υπόλοιπο σιρόπι στον πάτο, έμεινε στο ψυγείο μας για σχεδόν 36 ώρες και μετά διαπιστώσαμε ότι έγινε ασύγκριτα πιο νόστιμο από ό,τι μετά τις πρώτες 12 ώρες και ακόμη και μετά από 24 ώρες.
Σε αυτό το διάστημα, προφανώς, οι γεύσεις και τα αρώματα αναμειγνύονται σε ένα ενιαίο αρμονικό μπουκέτο και το κέικ απορροφά το σιρόπι μέχρι την τελευταία ψίχα και γίνεται ακόμα πιο ζουμερό.
Αρκεί να έχεις την υπομονή να το περιμένεις.

Προηγούμενο άρθροΚιμαδόπιτα με πατάτα…μια συνταγή που ενθουσίασε όλους τους καλεσμένους μου
Επόμενο άρθροΚεφτέδες πατάτας της Γιαγιάς…τέτοιους δεν έχετε φάει ξανά