Συστατικά

Για το σιρόπι:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι τσάι του Βουνού
7 εκατοστα φλούδα λεμονιού 
Για το κέικ:
3/4 φλιτζανιού αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο
1 1/2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λεμονιού
3 αυγά
2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι τσάι του βουνού
Για το γλασσο:
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 1/2 κουταλιές της σούπας τσάι του βουνού

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κάθε στάδιο αυτού του κέικ απαιτεί ένα ορισμένο ποσό τσαγιού του βουνού, όσο πιο έντονα βρασμένο, τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του τσαγιού στο τελειωμένο Κεικ.

Ξεκινήστε με την παρασκευή του τσαγιού, χρησιμοποιώντας συνολικά 1 φλιτζάνι νερό και περίπου 1/2 φλιτζάνι τσάι του βουνού. Συνδυάστε το νερό και το τσάι του βουνού σε μια κατσαρόλα, βράστε και αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, σκεπασμένο.

 

Αφαιρέστε από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε αυτό το τσάι για το σιρόπι σας, στο κέικ σας και το γλάσσο.
Ξεκινήστε κάνοντας το σιρόπι σας. Σε μια μικρή κατσαρόλα, συνδυάστε το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε μερικά ακόμη κλαδάκια του τσαγιού βουνού στην κατσαρόλα και αφήστε να βράσει.

Μειώστε τη θερμότητα και μαγειρέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Στη συνέχεια, προετοιμάστε το κέικ σας. Στο μπολ του μιξερ σας, συνδυάστε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 3 – 5 λεπτά μέχρι να συνδυαστούν καλά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά για άλλα 3 – 5 λεπτά μέχρι να γίνει ανοιχτόχρωμο κίτρινο και απαλό.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ και το αλάτι. Προσθέστε 1/2 αυτού στο δοχείο ανάμιξης που περιέχει τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Αναμείξτε μέχρι να συνδυαστούν καλά. Στη συνέχεια, ρίξτε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να τα συνδυάσουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν καλά και τελειώστε προσθέτοντας το τσάι (το οποίο θα πρέπει να κάπως κρύο). Ανακατέψτε το μέχρι να συνδυαστεί καλά, προσέχοντας να μην το παρακάνετε στο χτύπημα.
Προετοιμάστε την φόρμα αλλοιφωντας με φυτικό λάδι και στρώστε με χαρτί ψησίματος. Ρίξτε το μειγμα σας και απλώστε το ομοιόμορφα.

Ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας για περίπου 60 λεπτά. Ξεκινήστε να ελέγχετε το κέικ σας μετά από 50 λεπτά. Βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και να βγαίνει καθαρή.

Μόλις τελειώσει το κέικ σας και ενώ βρίσκεται ακόμα στην φόρμα, χρησιμοποιήστε ένα μακρύ καλαμακι  για να τρυπήσετε περίπου 12 – 15 τρύπες στο κέικ, πηγαίνοντας όσο πιο βαθιά μπορείτε. Στη συνέχεια ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω από το κέικ. Οι τρύπες που δημιουργήσατε επιτρέπουν στο σιρόπι να εισχωρήσει στο κέικ. Αφήστε το κέικ σας να κρυώσει και να κρατήστε τα κλαδάκια τσαγιού βουνού και τα λουλούδια που βρασανε μαζί με το σιρόπι.
Όταν το κέικ σας έχει κρυώσει αφαιρέστε το από την φόρμα και αρχίστε να προετοιμάζετε το γλασσο σας. Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε μαζί τη ζάχαρη άχνη και το τσάι του βουνού. Θα πρέπει να καταλήξετε με ένα γλασσο που είναι παχύ αλλά μπορεί να χυθεί πάνω από το κέικ. Ρίξτε το  πάνω από το κέικ και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα κλαδάκια τσαγιού βουνού που ήταν βρασμένα στο σιρόπι για να διακοσμήσετε την κορυφή του καρπού.

Taking the guesswork out of Greek cooking…one cup at a time

Προηγούμενο άρθροΜηλόπιτα με Κρέμα της Γωγώς
Επόμενο άρθροΜπακλαβάς με Μήλο