Το αλεύρι στην αρχική συνταγή είναι cake flour, το οποίο δεν έχω δει να πουλάνε στην Ελλάδα, αλλά μετά από λίγη αναζήτηση στο διαδίκτυο είδα ότι μπορώ να το «φτιάξω» μόνη μου με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κορν φλαουρ*. Επίσης κάπου αλλού διάβασα ότι μπορώ να το αντικαταστήσω με μαλακό αλεύρι, αλλά επειδή δεν είχα, κατέφυγα στην λύση της αντικατάστασης και βγήκε μια χαρά το κεικ.

Υλικά
Γέμιση κανέλας
1/2 κούπα (60g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας (72g) ζάχαρη καστανή
1/4 κ.γ. κανέλα
3 κ.σ  (42g) βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
Για το Κέικ
2,5 κούπες μείον 1 κ.σ (304g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.γ Baking powder
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
1 κούπα (227g) βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες (400g) κρυσταλλική ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα 340g και βγήκε γλυκό)
3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
1κ.γ. ξύσμα από πορτοκάλι
1 κούπα (240ml) ξινόγαλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170⁰ C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ (εγώ χρησιμοποίησα μία 25εκατ).
Για την Γέμιση
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά της γέμισης (αλεύρι, καστανή ζάχαρη, κανέλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
Για το Κέικ
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε και κοσκινίζουμε , το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και το κάρδαμο. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μίξερ, χρησιμοποιώντας το φτερό, χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν κρέμα (περίπου 2 λεπτά). Σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μεσαία-ψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (περίπου 4 λεπτά).
Προσθέτουμε τα αυγά ένα- ένα, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν καλά (το μείγμα πρέπει να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν βάλουμε το επόμενο).

Ρίχνουμε την βανίλια και το ξύσμα. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις, εναλλάσσοντας με το ξινόγαλα (σε 2 δόσεις), ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα (σιλικόνης μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα. Χτυπάμε απαλά την φόρμα για να απλωθεί και να ισιώσει το μείγμα και ρίχνουμε την γέμιση κανέλας, φροντίζοντας να πάει παντού. Αδειάζουμε και το υπόλοιπο μείγμα και το ισιώνουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού.
Ψήνουμε για 65 με 75 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο πάντα (όταν περάσουν 60 λεπτά ψησίματος ελέγχουμε αν είναι ψημένο, βάζοντας ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή από το κέικ, τότε είναι έτοιμο).
Αφήνουμε το κέικ στην φόρμα να κρυώσει, για 15 λεπτά, πριν το γυρίσουμε για να το ξεφορμάρουμε.

*Η DIY συνταγή για cake flour είναι:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ κορν φλάουρ).
Μετράμε μια κούπα αλεύρι και αφαιρούμε 2 κ.Σ από το αλεύρι.
Προσθέτουμε τις κ.Σ κορν φλάουρ , τα ανακατεύουμε και τα κοσκινίζουμε.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕκμέκ κανταϊφι με μαστίχα Χίου
Επόμενο άρθροΤούρτα ΚΩΚ…από την αρχή μέχρι τέλους