Συστατικά

250g αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
65g άγλυκη σκόνη κακάου 
1 1/4 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/4 κουταλάκι σούπας μπαικιν παουντερ
3 μεγάλα αυγά
360g  ζάχαρη
2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας (246 γραμμάρια) Hellmann’s® Μαγιονέζα
315ml ζεστό νερό
Σοκολάτας για τρίψιμο από πάνω

Κρέμα Επικάλυψης
4 μεγάλα ασπράδια αυγών (βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα κρόκου!)
1 φλιτζάνι (200 g) ζάχαρη
1/4 κρέμας ταρτάρ (Τι δεν ξέρετε για την κρέμα ΤΑΡΤΑΡ)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώστε ένα ταψί 20χ30 εκ.

Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε μαζί αλεύρι, σκόνη κακάου, σόδα ψησίματος και μπαικιν παουντερ για 20 δευτερόλεπτα και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο δοχείο ανάμειξης, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χεριου που έχει ρυθμιστεί σε υψηλή ταχύτητα, χτυπά τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 3 λεπτά. Ρίξτε μέσα κα την μαγιονέζα.

Χτυπήστε το μισό του μείγματος αλευριού στο μείγμα ζάχαρης / μαγιονέζας, Ρίξτε το νερό και στη συνέχεια χτυπήστε το υπόλοιπο μείγμα αλευριού. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ, περίπου 34 – 38 λεπτά. Αφήστε να κρυώσετε εντελώς (μου αρέσει να το σκεπάζω μέχρι την μέση για να μην φύγει υγρασία).

Επικαλύψτε πλήρως το κεικ με την κρέμα επικάλυψης και στη συνέχεια ρίξτε από πάνω  ξύσμα σοκολάτας.

Κρέμα Επικάλυψης:
Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με περίπου 4 εκ νερό και αφήστε να σιγοβράζει.

Προσθέστε τα ασπράδια αυγού, ζάχαρη και κρέμα ταρτάρ σε ένα δοχείο μίξερ ανθεκτικό στη θερμότητα.

Τοποθετήστε το δοχείο πάνω από την  κατσαρόλα με το νερό (βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζει το νερό) να θερμαίνετε το μείγμα, και χτυπάτε συνεχώς μέχρι να είναι πολύ ζεστό (εγω αφήνω το δικό μου να φτάσει στους 65 βαθμούς), περίπου 3-4 λεπτά.

Πάρτε το από τη την κατσαρόλα και βάλτε το δοχείο  στο ηλεκτρικό μίξερ.

Ξεκινήστε να χτυπάτε από χαμηλά και αυξάνεται σε υψηλές ταχύτητες μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφές (μαρέγκα), περίπου 5-7 λεπτά.

Ρίξτε τη βανίλια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 δευτερολέπτων ανάμιξης. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιησέ την λίγες ώρες μετά από την προετοιμασία – κρατήστε την παγωμένη στο ψυγείο.

credit to

Προηγούμενο άρθροΚέικ Ροδάκινο με Tρίμματα κανέλας
Επόμενο άρθροΣυνταγή για φοκάτσια με τοματίνια, δενδρολίβανο και φιστίκια Αιγίνης