Δίχρωμο Κέικ

Συστατικά

Φτιάχνει 2 Κέικ

Για τη προζύμη
¼ φλιτζάνι (30 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζάνι (60 ml) χλιαρό γάλα
1 κουτ.γλ ζάχαρη
2 κουτ.γλ (7 g) ενεργή ξηρή μαγιά

Για τη ζύμη
1½ κ.σ. (15 g ξηρή μαγιά)
½ φλιτζάνι (120 ml) χλιαρό γάλα
6 κρόκοι αυγών
½ κουτ.γλ αλάτι
½ φλιτζάνι (100 g) ζάχαρη
2 κ.σ. ρούμι
3 ½ φλιτζάνια (450 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
7 κ.σ. (100 g) βούτυρο, λιωμένο
Φυτικό λάδι ή ηλιέλαιο, για λίπανση

Για τη γέμιση
2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε μαρεγκα
2 φλιτζάνια (200 γρ.) καρύδια, αλεσμένα
3 κ.σ. στιγμιαίος καφές
¼ φλιτζάνι (20 g) σκόνη κακάο
2 κ.σ. ρούμι
¾ φλιτζάνι (150 g) ζάχαρη

Για το γλάσο
1 κρόκο αυγού, χτυπημένο με 1 κ.γ. γάλα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Για να φτιάξετε την μαγια, συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, καλύψτε και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος για 25 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Βήμα 2
Για να φτιάξετε τη ζύμη, διαλύστε τη μαγιά στο γάλα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τους κρόκους των αυγών με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη και το ρούμι. Ρίξτε το μείγμα των αυγών πάνω από το προζύμη και προσθέστε το μειγμα  γάλα και  μαγιά, στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, το ξύσμα λεμονι-πορτοκαλι και το εκχύλισμα βανίλιας.
Μεταφέρετε στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με γάντζο ζύμης. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του μπολ. Προσθέστε το βούτυρο, λίγο-λίγο, ζυμώνοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθεί καλά. (Προτιμώ να το κάνω με το χέρι γιατί είναι πιο απαλή με τη ζύμη και νιώθεις το μείγμα να γίνεται μεταξένιο και ελαστικό – ένδειξη ότι το βούτυρο έχει ενσωματωθεί καλά.)

Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (πάνω από 70° ) για 1½ έως 2 ώρες.

Βήμα 3
Για να φτιάξετε τη γέμιση, ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά στα χτυπημένα ασπράδια και αφήστε τα στην άκρη.

Βήμα 4
Εάν η ζύμη είναι πολύ ζεστή για να τη χειριστείτε αφού φουσκώσει, βγάζετε τον αέρα και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Χρησιμοποιήστε λίγο λάδι για να αλείψετε μια επιφάνεια εργασίας, πάρτε τη ζύμη και χωρίστε τη στα τέσσερα.
Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τεντώστε ένα από τα κομμάτια της ζύμης σε ένα ορθογώνιο περίπου 40×30 εκ.
Με τη μακριά πλευρά παράλληλη προς εσάς, απλώνετε το ένα τέταρτο της γέμισης ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη και την τυλίγετε σε ρολο. Επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.

Βήμα 5
Λαδώνουμε δύο ταψιά 22χ12 εκ. Τοποθετήστε ένα ρολο πάνω από άλλο για να σχηματίσετε ένα σχήμα Χ. Στρίψτε τα  μεταξύ τους, ξεκινώντας από τη μία πλευρά του Χ και μετά επαναλάβετε με την άλλη πλευρά.
Τοποθετήστε τη στριφτή ζύμη στο ταψί, διπλασιάζοντας από πάνω της για να ταιριάζει.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης και στη συνέχεια σκεπάστε με μια υγρή πετσέτα πιάτων. Αφήστε να στεγνώσει σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα.

Βήμα 6
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C. Αλλειψτε το κεικ πολύ απαλά με αυγολέμονο και ψήνετε για 25 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160 βαθμους και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο αν απο πάνω ροδίσει πολύ γρήγορα. Αφήστε να κρυωσει ανάποδα σε μια σχάρα, για να μην μουσκέψει ο πάτος.
Σερβίρετε σε φέτες με ένα ωραίο καφε ή τσάι αλλα ακόμη και με γαλα.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΗ πιο υγιεινή τροφή για καρδιά, καρκίνο, αρθρίτιδα και όχι μόνο
Επόμενο άρθροΗ Σαλάτα του Καίσαρα χωρίς αυγά…μία άλλη αποψη της μαμας μου