Μία από τις κλασικές ελληνικές συνταγές όλων των εποχών που έφεραν στην ηπειρωτική Ελλάδα οι Μικρασιάτες, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, που μετανάστευσαν μαζικά το 1922, αλλάζοντας για πάντα την γεύση και το προφίλ της ελληνικής κουζίνας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ελληνικό ελαιόλαδο σε αυτή τη συνταγή για την πιο αυθεντική γεύση!

Συστατικά
1 – 1 1/2 κιλό φρέσκα καλαμαράκια
1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρεμμυδιού ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζάνι μακρόσπερμο ρύζι
1/2 κούπα κουκουνάρι
2 μεγάλα ψιλοκομμένα σκελίδες σκόρδου
1/4 φλιτζάνι σταφίδες
3/4 ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
4 κουταλιές της σούπας φρέσκια ​​μέντα τεμαχισμένη
2 φλιτζάνια ντομάτες κονκασέ

Οδηγίες
Για να πλύνετε και να καθαρίσετε τα καλαμαράκια: κόβετε τα πλοκάμια όσο πιο κοντά γίνεται στα μάτια, έτσι δεν θα χωρίσουν. Κρατήστε το σώμα τους – τον “σωλήνα” – με το ένα χέρι και αφαιρέστε τα έντερα με το άλλο. Τραβήξτε έξω τον μικρό διαφανή χόνδρο. Αφαιρέστε το ράμφος. Πετάξτε τα έντερα, τα μάτια, το ράμφος και τα οστά. Δεν είναι απαραίτητο να ξεφλουδίζετε τη μεμβράνη, αλλά αν θέλετε μπορείτε να την αφαιρέσετε τραβώντας το με το χέρι. Ξεπλύνετε το καλαμάρι μέσα έξω και στραγγίστε.
Ψιλοκόψτε τα πλοκάμια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι θερμαίνετε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το ρύζι, τα πλοκάμια, το κρασί, το σκόρδο και το σοτάρετε σε μεσαία χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τη δυόσμο και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι. Κρατήστε την κατσαρόλα σκεπασμένη μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό και το ρύζι να είναι μαλακό, αλλά μισό μαγειρεμένο, περίπου. 6 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το γέμισμα να καθίσει και να κρυώσει για να το χειριστείτε.
Χρησιμοποιήστε ένα μικρό κουτάλι ή ένα μαχαίρι βουτύρου για να γεμίσει τα 3/4 κάθε καλαμάρι με τη γέμιση του ρυζιού. Χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδες για να τις κλείσετε. Προσθέστε το υπόλοιπο του 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετήστε προσεκτικά τα καλαμάρια μέσα σε αυτό, ρίξτε το υπόλοιπο του 1/2 φλιτζάνι κρασί, προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρκετό νερό για να καλύψετε τα καλαμάρια. Ρίξτε αλάτι και το πιπέρι, όπως θέλετε. Αφήστε την σάλτσα να βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το καλαμάρι για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Βγάλτε και σερβίρετε ζεστό.

ΠΗΓΗ

 

Προηγούμενο άρθροΣπετσοφάι πηλιωρίτικο
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτα με γιαούρτι και φρέσκια μέντα….λιώνει στο στόμα