Κανταΐφι με τυριά

Αυτό το γλυκό μπορεί να γίνει με γέμιση τυριού ή ξηρών καρπών.
Βεβαιωθείτε ότι το τυρί δεν είναι αλμυρό. Μπορείτε να ψήσετε το κανταΐφι μια μέρα νωρίτερα, μετά να το ξαναζεστάνετε αμέσως πριν το σερβίρετε και να περιχύσετε το σιρόπι.
Φούρνος 180°C

Συστατικά

900 gr τριμμένη ζύμη φύλλου (κατεψυγμένη, συσκευασμένη)*
340 gr βούτυρο

Σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Γέμιση ξηρούς καρπούς
1 κιλό ψυχα καρυδιού, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Γέμιση τυριού
650 γρ ήπιο λευκό τυρί τριμμένο (μυζήθρα)
220γρ φέτα τριμμένη ή θρυμματισμένη
1/2 κιλό τυρί κότατζ
2 αυγά χτυπημένα
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Παρασκευή

Ανακατεύουμε υλικά για την γέμιση με ξηρούς καρπούς ή τυρί
Τοποθετήστε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο μπολ. Ξεχωρίστε και χαλαρώστε όλα το κανταιφι.
Το περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο και καλύπτουμε καλά όλο το κανταιφι. Κρατήστε περίπου 1/4 φλιτζάνι βούτυρο για να ρίξετε από πάνω.
Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση, απλώνουμε το μισό σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί (30x 45). Πιέστε απαλά.

Γεμίστε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα με την γεμιση, καλύψτε με το υπόλοιπο κανταΐφι και αλείψτε την από πάνω με βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Βάλτε στο ψυγείο για λίγα λεπτά.

Φτιάξτε σιρόπι: Βράστε τη ζάχαρη και το νερό μαζί για 10 λεπτά. προσθέστε 1 κουτ. χυμό λεμονιού.
Ρίξτε ζεστό σιρόπι σε όλη την επιφάνεια όσο το κανταΐφ είναι ζεστό.
Κόβουμε σε κομμάτια σερβιρίσματος. Αφήστε το να σταθεί 30 λεπτά πριν το σερβίρετε

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό Κότσι με πατάτες baby στην γάστρα
Επόμενο άρθροΤο Μάτι του βασιλιά…με σύκο και καρύδι