Καπνιστό Χοιρινό με πατάτες και τυρί

Υλικά:

1,2 κιλά πατάτες
2 κρεμμύδια
200 γραμμάρια καπνιστό στήθος χοιρινού κρέατος
250 γρ. Τυρί εμενταλ, γκουντα, cheddar brie ή μειγμα
2 κουταλιές της σούπας ξινή κρέμα ή γιαούρτι
50 ml λευκό κρασί
110γρ βούτυρο
Λάδι
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο λιωμένο
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό (μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι). Στραγγίζουμε και περιμένουμε να σκληρύνουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες.
Σε πολύ λίγο λάδι (ίσως και χωρίς αυτό) τηγανίζω τα καπνιστό χοιρινό, προσθέτω κρεμμύδια και περιμένω να μαλακώσει σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτω ένα ποτήρι λευκό κρασί και περιμένω να εξατμιστεί ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Λιώνουμε λίγο βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων Προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη σε μια πάστα.
Ανακατεύω και βουρτσίζω τον πάτο και τις πλευρές ενός πυρεξ με λάδι σκόρδου (αυτό είναι προαιρετικό, αλλά για μένα είναι σίγουρα πιο νόστιμο).
Τακτοποιώ μια στρώση φέτες πατάτες,

κρεμμύδια από πάνω και καπνιστό χοιρινό. Καλύψτε με μια δεύτερη στρώση πατάτες
και πασπαλίστε με αλάτι λίγο μαύρο πιπέρι.


Αλειφουμε με ξινή κρέμα ή γιαουρτι .
Απλώνουμε απο πάνω το τριμμένο τυρί
Ψήνουμε σε φούρνο στους 250 βαθμούς να πάρει το τυρί καφέ κρούστα εδώ και εκεί.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΓλυκό σαλάμι με σοκολάτα, καρύδια και μαρμελάδα
Επόμενο άρθροΜπισκοτογλυκό με 2 κρέμες και σοκολάτα